Arbeidsmarktperspectief en salaris pas afgestudeerde juristen ‘redelijk’

Delen:

16 nov KeuzegidsJuristen die nu afstuderen, hebben een ‘redelijke’ kans om snel een baan te vinden. Wie echter afstudeert in het internationale recht kom al snel terecht op de ‘crepeer-index’, waar het armoede troef is. Dat schrijft de Keuzegids Universiteiten 2017.

Net als in voorgaande jaren zet de Keuzegids de arbeidsmarktkansen van academici op een rij, hoe veel ze gaan verdienen en of ze werk ‘op niveau’ vinden.

Gemiddeld haalt 73 procent van de rechtenstudenten het eerste jaar. Anderhalf jaar na hun afstuderen verdienen ze 2510 euro bruto. Iets meer dan driekwart laat weten dat hun baan op WO-niveau is, en niet meer dan de helft vindt dat hun rechtenstudie hen goed op de baan heeft voorbereid. Nederlands recht kan het beste worden gestudeerd in Nijmegen, aan de Open Universiteit of in Groningen, oordelen de rechtenstudenten. Zij geven de universiteiten van Amsterdam (VU en UvA) en Rotterdam de minste punten.

Studenten die zich specialiseren in het notarieel en fiscaal recht doen het op alle fronten beter. Bijna twee derde overleeft het eerste jaar. Anderhalf jaar na hun afstuderen zitten ze op een salaris van 2970 euro per maand, en driekwart zegt op WO-niveau te werken. Driekwart vindt ook dat ze goed op de baan zijn voorbereid. De Vrije Universiteit heeft volgens de studenten de beste notariële opleiding, in Maastricht kun je het beste fiscaal recht studeren.

Wie internationaal en Europees recht heeft gestudeerd, krijgt het zwaarder. Slechts 64 procent komt door het eerste jaar. Wie de eindstreep haalt, heeft na anderhalf jaar een salaris van 2370 euro, 57 procent zegt te werken op WO-niveau en slechts 44 procent vindt dat de studie hen goed op de baan heeft voorbereid. Tilburg is de meest aantrekkelijke universiteit voor internationaal en Europees recht.

Studenten internationaal recht hebben de grootste kans om op de crepeer-index van de Keuzegids te belanden: 13 procent van hen zit onder 900 euro bruto per maand. Afgestudeerden fiscaal en notarieel recht vallen met 2970 euro onder de ‘grootverdieners’, nog altijd minder dan koplopers tandheelkunde (5330 euro), international business (3260 euro), geneeskunde (3140 euro) en informatiekunde (2990 euro). Worden alle studies vergeleken, dan horen juristen in ieder geval niet bij de kleinverdieners (onder de 2000 euro) maar ook niet bij de grootverdieners.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven