3D printen: hoe zit het met de auteursrechten?

Steeds meer bedrijven kiezen voor het gebruik van een professionele 3D printer. Met een 3D printer is het voor deze bedrijven mogelijk om losse onderdelen direct in eigen huis te produceren, waarmee de afhankelijkheid van externe partijen afneemt. Hoe zit dit met de auteursrechten? Waarmee dienen bedrijven rekening te houden, wanneer zij hun 3D printer gebruiken voor het printen van een onderdeel of ander voorwerp? In dit artikel lees je hier meer over.

Delen:

3D printen hoe zit het met de auteursrechten

Overigens dienen niet alleen bedrijven rekening te houden met auteursrechten wanneer zij een printer als de Formlabs Form 2 gebruiken, ook particulieren dien hier op te letten. Het gebruik van 3D printers neemt ook onder particulieren toe.

Juridische aspecten bij 3D printen

Het auteursrecht is niet het enige waarmee rekening gehouden dient te worden bij het gebruik van een 3D printer. Er kleven hier nog meer juridische aspecten aan! Denk bijvoorbeeld ook aan het intellectueel eigendom van een ontwerp, het merkenrecht, het modellenrecht en bijvoorbeeld de bescherming van productvormgeving. Is het toegestaan om onbeperkt prints te maken van een ontwerp dat men bijvoorbeeld online gevonden heeft? Zou je een online kopie van een boek uitprinten en deze vervolgens verkopen mag dit immers ook niet! Bedrijven doen er verstandig aan een jurist in te schakelen, wanneer zij aan de slag gaan met een 3D printer. Dit geldt vanzelfsprekend niet, wanneer zij het ontwerp voor onderdelen of producten volledig zelf hebben laten ontwikkelen.

Auteursrechten op ontwerpen voor een 3D printer

Wanneer een bedrijf of particulier een 3D model maakt van een bestaand model of ontwerp, dan is dat model of ontwerp in beginsel beschermd middels auteursrechten. Zo is het in de basis niet toegestaan om een 3D model te maken van een voorwerp dat momenteel verkocht wordt. Denk bijvoorbeeld aan een miniatuurversie van een auto. In dit geval zou er namelijk sprake zijn van een ongeoorloofde verveelvoudiging van het bestaande model of voorwerp. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel. Denk bijvoorbeeld aan de thuiskopie-exceptie.

Houd ook rekening met het merkenrecht

Niet alleen dient rekening te worden gehouden met het auteursrecht op bestaande modellen en ontwerpen. Ook kan het merkenrecht opspelen, wanneer er bijvoorbeeld een 3D ontwerp gemaakt wordt van speelgoed of merkkleding. Op een dergelijk ontwerp mogen de kenmerken van het merk niet terugkomen. Zou dat wel gebeuren, dan wordt het merkenrecht geschaad en loopt men het risico een claim te ontvangen. Een jurist kan advies geven over het al dan niet schaden van dit merkenrecht bij het uitwerken van een 3D model.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven