‘Aanslag Peter R. de Vries zal enorme impact hebben binnen advocatuur’

De aanslag op Peter R. de Vries zal volgens algemeen deken Frans Knüppe een ‘enorme impact hebben binnen de advocatuur’. Advocaten reageren op sociale media geschokt op deze ‘brute aanslag’.

Delen:

‘Aanslag Peter R. de Vries zal enorme impact hebben binnen advocatuur’ - Mr. online
Foto: Pixabay

De NOvA zegt op haar website ‘geschokt’ te zijn door de ‘brute aanslag’ op Peter R. de Vries. Algemeen deken Frans Knüppe: “Wij volgen de berichtgeving op de voet. Over de achtergrond is op dit moment niets bekend maar dat deze aanslag ook binnen de advocatuur enorme impact heeft, zal duidelijk zijn.”

Eén advocaat ondervond dat al direct: Peter Schouten, de advocaat van de kroongetuige in het Marengoproces, werd direct onder strenge beveiliging geplaatst. Voor zijn kantoor in Breda kwamen zwaarbewapende politieagenten te staan. De omgeving van het advocatenkantoor werd afgezet, voorbijgangers werden op afstand gehouden. Zelf werd Schouten dinsdagavond laat naar een veilige locatie gebracht.

Peter R. de Vries staat als ‘adviseur’ en ‘vertrouwenspersoon’ kroongetuige Nabil B. bij die in het Marengoproces mogelijk getuigt tegen de liquidatiebende van Ridouan Taghi. Deze laatste zit sinds zijn arrestatie begin 2020 in de EBI in Vught zit, waar gisteravond ook al extra politie kwam.

Op Twitter schrijft Johan Bac, algemeen directeur van Reclassering Nederland: “Over de toedracht wil ik niet speculeren, wel dat ik het schokkend vind dat een journalist in Nederland neergeschoten wordt, net als eerder advocaat Derk Wiersum. Ik hoop van harte dat De Vries het overleeft en dat verdachten worden aangehouden, de waarheid wordt achterhaald en recht wordt gedaan.”

Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureur-generaal twittert: “Het OM heeft met grote afschuw kennis genomen van de aanslag op Peter R. de Vries. Een weerzinwekkende daad en een aanslag op de vrije pers. Peter is een kritisch volger van het OM een moedig journalist waar de opsporingsdiensten veel aan te danken hebben. Dat hij is neergeschoten om het werk dat hij doet en om de persoon die hij is, maakt deze laffe daad extra wrang. Politie en OM zullen er alles aan doen om de verantwoordelijken op te sporen en te vervolgen. Mijn gedachten zijn bij de naasten van Peter R. de Vries.”

Bij Humberto wees advocaat en senator Theo Hiddema (Forum voor Democratie) de aantijging van de hand dat de ‘kogel van rechts kwam’. Journalist Danny Ghosen wees erop dat Geert Wilders had getweet dat ‘alle journalisten – uitzonderingen daargelaten – tuig zijn’, en dat Forum-leider Thierry Baudet daarmee had ingestemd. Dat zou mede hebben geleid tot een sfeer tégen de vrije journalistiek. Hiddema reageerde daar gepikeerd op.

Peter R. de Vries was in oktober 2017 mede-initiatiefnemer bij de oprichting van advocatenkantoor De Vries & Kasem. Daar was hij tot eind mei 2020 algemeen directeur. Het strafrechtkantoor, waar zoon Royce partner is, telt negen strafrechtadvocaten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven