Actiegroep ‘Genootschap van Onafhankelijke Gerechtsdeurwaarders’ heft zichzelf op

Delen:

Het Genootschap van Onafhankelijke Gerechtsdeurwaarders heeft besloten zichzelf op te heffen. Deze actiegroep zette zich de afgelopen tijd in voor een verbod op derdenparticipatie in deurwaarderskantoren om de onafhankelijkheid te waarborgen. Zij ziet echter geen realistische mogelijkheden meer om dit gewenste resultaat te bevorderen. In een toelichting op deze beslissing benadrukt het Genootschap geen afstand gedaan te hebben van haar opvattingen en ideeën.

De discussie over het al dan niet vastleggen van deze mogelijkheid in de nieuwe Verordening Onafhankelijkheid Gerechtsdeurwaarders duurt al enige tijd (klik hier, hier, hier en hier). Volgens het Genootschap is die discussie door de ledenraad van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders ‘stelselmatig geweigerd en beschouwd als een gepasseerd station’. Het Genootschap zegt die stellingname zeer te betreuren, maar te erkennen daartegen ‘in democratisch opzicht weinig tot niets te kunnen beginnen’.

Het is de Minister van Veiligheid en Justitie die de nieuwe verordening uiteindelijk moet goedkeuren. Mocht hij dat niet doen, dan blijft de huidige verordening (waarin derdenparticipatie is toegestaan) van kracht. Naar de opvatting van het Genootschap ontstaat daarmee dan wel het risico dat de minister ingrijpt via aanpassing van de Gerechtsdeurwaarderswet, waarvan de evaluatie gaande is. Het Genootschap meent dat de ledenraad daarmee haar hand zou overspelen en betreurt dat risico.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven