Advocaten en notarissen gaan zelf toezicht betalen

Delen:

De kosten die juridische beroepen maken voor hun toezicht, zullen worden doorbelast. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met een wetsvoorstel waardoor advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders zelf het toezicht op hun sector gaan betalen. Wel wil de senaat dat de wet pas in op 1 januari 2018 in werking gaat, en niet al op 1 januari 2017.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) kreeg een ruime meerderheid voor de plannen achter zich. Dinsdag stemden CDA, PVV, ChristenUnie en SGP mee met de regeringspartijen VVD en PvdA.

De minister stelde, vorige week tijdens het debat over de wet in de Eerste Kamer, dat de overheveling van de financiering van de kosten gerechtvaardigd is, omdat de sectoren ‘in overwegende mate’ gediend zijn ‘met een goed werkend toezicht en tuchtrecht’. Van de Steur wees erop dat ook andere beroepsgroepen in de juridische en financiële sector zelf betalen voor toezicht en tuchtrecht. Ondanks het feit dat de beroepsgroepen het algemeen belang dienen, vindt de minister niet dat de belastingbetaler ‘vervolgens voor de kosten zou moeten opdraaien’.

Volgens Van der Steur kon de nieuwe wet best op 1 januari 2017 in werking treden, maar door een interventie van het CDA bedong de Eerste Kamer uitstel, tot 1 januari 2018. Inwerkingtreding over minder dan een maand vond de senaat wat snel.

Volgens Van der Steur zijn de kosten van de nieuwe wet op te brengen door de beroepsgroepen. Het gaat om een bedrag van 3 euro per notariële akte, om 70 euro per advocaat en om 0,5 procent van de omzet van gerechtsdeurwaarders, zei hij.

Kosten notariaat

Het doorberekenen van de kosten voor tucht en toezicht kost het notariaat naar verwachting 4,7 miljoen euro per jaar. Daarvoor wil de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie een garantiefonds oprichten. Dit fonds moet ervoor zorgen dat die 4,7 miljoen euro niet hoeft te worden betaald door de notaris, maar via een heffing op elke akte (van 3 euro) wordt doorberekend aan de klant. Over dit garantiefonds is de KNB al jaren in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met het fonds kunnen de kosten van het opschonen, tijdelijk archiveren en verzekeren van een ‘zwevend’ protocol worden gedekt. Als een notaris overlijdt of failliet gaat, wordt een dossier met akten (het protocol) onbeheerd achtergelaten. De notaris die het protocol overneemt, betaalt zelf de kosten die horen bij de overname van een protocol van een collega. Verzekeraars willen zwevende protocollen niet altijd opnieuw verzekeren tegen aansprakelijkheid, omdat het protocol mogelijk besmet is met verborgen schadeclaims. Het garantiefonds moet dan soelaas bieden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven