‘Advocaten in EBI alleen in duo’s, rechtszaak via videoverbinding’

Advocaten kunnen gedetineerden in de EBI alleen nog in duo’s bezoeken en verdachten van zware misdrijven moeten hun rechtszaak vaker via een videoverbinding bijwonen in plaats van in de rechtszaal. Het zijn twee van de voorstellen die demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming doet. Zo wil hij voorkomen dat advocaten die gevaarlijke criminelen bijstaan over de schreef gaan.

Delen:

Sander Dekker Chantal Ariens-a9398747
Sander Dekker (foto: Chantal Ariëns)

De minister noemt de maatregelen in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman reageert daarmee op de aanhouding van advocaat Youssef Taghi, raadsman van diens neef Ridouan die in de EBI in Vught zit. Het OM verdenkt Youssef ervan maandenlang als boodschapper te hebben gefungeerd tussen Ridouan en zijn criminele organisatie.

Vierogen-principe

Als advocaten in duo’s werken wordt het lastiger voor gedetineerden om druk uit te oefenen op advocaten, meent de minister. Dit ‘vierogen-principe’ geldt ook voor ambtelijk bezoek zoals medewerkers van gemeenten en reclassering.

De minister wil advocaten vaker laten screenen. Op dit moment hoeft alleen bij beëdiging een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd. Dekker denkt aan een periodiek terugkerende VOG. Hij wil ook dat de NOvA extra kwaliteitseisen stelt aan advocaten van extra gevaarlijke gedetineerden.

Dekker vindt het ‘moeilijk verdedigbaar’ dat advocaten familieleden bijstaan of andere mensen met wie zij een persoonlijke band hebben. Dat kan dat op gespannen voet komen te staan met onafhankelijkheid, meent hij.

Crimineel geld

De minister wil verder proberen te voorkomen dat strafrechtadvocaten worden betaald met crimineel geld. Een verdachte heeft recht op een toevoeging, maar kan er ook voor kiezen zijn raadsman uit eigen zak te betalen. In dat geval mag geen sprake zijn van ‘overmatige honorering waardoor de advocaat mee zou delen in criminele gelden’, stelt Dekker.

Dekker is van mening dat de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) normerender moet optreden tegen de eigen beroepsgroep. “Het is namelijk in het belang van de advocatuur zelf dat de kernwaarden boven alle twijfel verheven zijn.”

 

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven