Aegon koopt CLO-platform van NIBC

Aegon heeft het platform voor zogenaamde Collateralized Loan Obligations (CLOs) van NIBC, met bijbehorend team en 1,2 miljard euro assets, overgenomen. Het platform met verpakte bedrijfskredieten onder de naam North Westerly CLO kan onder de vlag van Aegon Asset Management verder groeien. NIBC gaat zich verder richten op het verstrekken van leningen met onderpand.

Delen:

Adviseurs Aegon Asset Management: Cadwalader, NautaDutilh (Ruud Smits, Nico Blom, Sanne Mesu, Terrence Dom, Eva van Rooijen)

Adviseurs NIBC Bank NV: Clifford Chance (Jeroen Thijssen, Julia Tsybina, Kate Wilson, Robin Traas, Sophie Riemer, Leen Kranenburg, Pascal Borsje, Jemma Dick, Kritika Vidyarthi, Jessica Littlewood, Robert Villani, Andrew Nelson, Philip Angeloff, Jeff Berman, Alistair Woodland, Florence Wong, Merle van den Berg, Mark-Jan Arends, Jurre Jurriëns, Jurgen van der Meer, Michiel Sunderman, Arthur Jeffrey, Simon Corzberg, Eli Bursky)

Jeroen Thijssen, dealmaker voor Clifford Chance: “Deze verkoop was complexe materie. De overeenkomsten met betrekking tot de CLOs worden beheerst door Engels recht, terwijl de uitgevende instellingen onder de CLOs Ierse special purpose vehicles zijn. De verkoper en de koper zijn Nederlandse vennootschappen en de transactie wordt beheerst door Nederlands recht. Daarnaast is toezichtregelgeving in Nederland van toepassing op NIBC en Aegon en zijn de CLOs onderhevig aan Europese regelgeving zoals de Securitisation Regulation. Ook de MiFid speelde een rol in de analyse. De transactiestructuur moest kortom voldoen aan alle regelgeving die van toepassing is en aan het begin van het proces was er een periode van een aantal maanden waarin de analyses over mogelijke transactiestructuren zijn uitgewisseld tussen partijen. Natuurlijk moest de deal ook voldoen aan de commerciële verwachtingen van de koper en de verkoper. Al deze aspecten hebben ertoe geleid dat er een complexe maar effectieve transactiestructuur is ontwikkeld.

Clifford Chance is een van de vaste juridische adviseurs van NIBC. De relatie tussen beide organisaties bestaat al vele jaren en zal naar verwachting nog vele jaren bestendigen. Ons Londense CLO-team heeft als adviseur van NIBC in het verleden geadviseerd bij de totstandkoming van de momenteel uitstaande CLOs en heeft specifieke kennis omtrent deze materie. Daarnaast heeft ons team in Amsterdam specifieke kennis met betrekking tot M&A voor financiële instellingen. Het combineren van deze expertise maakte Clifford Chance de meest geschikte adviseur van NIBC voor deze transactie. De afgelopen tijd zien we een toename van dealactiviteit in de M&A-markt. Na een periode van terughoudendheid die werd veroorzaakt door geopolitieke spanningen, oplopende inflatie en stijgende rente, lijken zowel strategische partijen als financiële investeerders momenteel weer open tot het verrichten van overnametransacties. De deal kende vele bijzondere momenten. Intensieve fysieke onderhandelingen die leiden tot een voor beide partijen tevredenstellend resultaat zijn en blijven bijzonder. De intensieve onderhandelingen in april culmineerden in signing van de SPA op de avond van Koningsnacht, een memorabel moment om meerdere redenen!”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven