Ahmet Ergun over zelfvertrouwen

Onze Mr. Studenten-ambassadeur Ahmet Ergun is op 30 augustus beëdigd. Tijdens zijn studie liep hij stage bij SVZ advocaten en Dentons, en deed hij een werkstudentschap bij Loyens & Loeff, waar hij uiteindelijk is gebleven. In zijn laatste artikel als ambassadeur voor Mr. vertelt hij hoe het is om na jaren hard studeren nu echt aan de slag te zijn als advocaat.

Delen:

Ahmet Ergun

Wilde je altijd al advocaat worden?
Mijn belangstelling voor een advocatenbestaan nam pas een vlucht toen ik begon met de rechtenstudie. Vanaf dat moment leerde ik steeds beter wat een advocaat doet en wat het betekent om advocaat te zijn. Al snel kieperde deze vraag om naar waar ik advocaat wilde worden en niet of ik het wilde. Het was dus voor mij geen kinderdroom maar een weloverwogen keuze. Om een waarheidsgetrouw antwoord te geven: als klein kind lag ik wakker van heel andere disciplines. Ik vond (en vind nog steeds) de natuurwetenschappen en filosofie enorm interessant. 

Waar heb je stages gelopen?
Tijdens mijn bachelor heb ik een stage gelopen bij SVZ advocaten in Haarlem en een tijd gezeten bij Linklaters in Amsterdam. Tijdens mijn master heb ik een stage gelopen bij Dentons en een werkstudentschap gedaan bij Loyens & Loeff, allebei in Amsterdam. 

Welke vaardigheden heb je tijdens je stages verbeterd?
Verscheidene. Ten eerste zal je veel moeten duiken in juridisch-technische vraagstukken waar je vervolgens een memorandum over mag schrijven. Ik heb daarvan geleerd om gerichter en efficiënter juridisch onderzoek te doen en eveneens mijn schrijfvaardigheden verbeterd. Daarnaast denk ik dat een groot onderdeel in de praktijk eigenlijk bestaat uit soft skills. Je leert veel over de dynamiek tussen de advocaat en cliënt, wederpartij of zelfs collega’s. En niet in de laatste plaats: je krijgt meer zelfvertrouwen in het werk dat je doet. 

Wat heb je als master gekozen, en wat vond je ervan?
Ik heb de privaatrecht master gedaan waarbinnen ik de mastertrack commerciële rechtspraktijk heb gevolgd, aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben erg tevreden met mijn keuze, omdat het goed aansluit bij – het zit al in de naam –  de commerciële advocatuur. Daarnaast kreeg ik de mogelijkheid om student-assistent te worden bij het vak internationaal privaatrecht, een vakgebied waarvoor je mij wakker mag maken.

En nu ben je beëdigd. Hoe voelt dat?
Ik kan zeggen dat het in het begin surrealistisch voelde. Daar zat je dan ineens met je toga aan bij de rechtbank. Pas na enig verloop van tijd dringt het tot je door en begin je eraan te wennen. Aan de andere kant voelde het ook als een natuurlijke ‘volgende stap’ na jaren te hebben gestudeerd. Uiteraard was het ook een feestelijk moment, met mijn kantoorgenoten maar ook met mijn familie.

Waar ben je gaan werken?
Ik werk bij Loyens & Loeff in Amsterdam. Ik ben hier een tijd werkstudent geweest op litigation & risk management waar ik in het class-actionsteam zat. Ook werd ik betrokken bij internationaal privaatrechtelijke vraagstukken. Ik deed het werk met passie en voelde me erg gewaardeerd. Ook kreeg ik de indruk dat je de mogelijkheden krijgt om jezelf te ontwikkelen in brede zin. Zodoende besloot ik tegen het einde van mijn werkstudentschap te solliciteren.

Wat doe je zoal in een werkweek?
De eerste zes maanden zit ik in de Academy. Hier krijgen we zaken van verschillende rechtsgebieden die we zelfstandig moeten behandelen, uiteraard onder toezicht van ervaren advocaten. Dan ben je vooral bezig met het schrijven van brieven, adviezen, processtukken en ben je in contact met je cliënt of wederpartij. Daarnaast hebben we interne cursussen die we volgen. Ook is de beroepsopleiding en de Law Firm School van start gegaan.

Wat is je tot nu toe meegevallen, en wat tegengevallen aan je werk?
Ik heb gelukkig nog geen tegenvallers. Zolang je het werk met plezier doet en er passie voor hebt zal dat niet snel veranderen denk ik. Wat ik wel kan zeggen is dat het werk veel verantwoordelijkheid vergt. Verder is het een uitdagende functie die een beroep doet op al je capaciteiten, natuurlijk in positieve zin.

Waar sta je over vijf jaar?
Mijn eerstvolgende stap is advocaat-medewerker worden. Daarnaast overweeg ik het ook om naast de advocatuur te promoveren en/of les te geven op de universiteit. Maar het leven is veranderlijk. Wie weet hoe ik hier over vijf jaar over denk. 

Wat is je tip voor medestudenten als het gaat om voorbereiden op een baan in de advocatuur?
Ik doe een beroep op het cliché-antwoord: loop verschillende stages en ga op verkenning uit. Als je al weet dat je advocaat wil worden moet je alleen nog ontdekken welk kantoor, rechtsgebied(en) en praktijkgroep bij je past. Neem hier je tijd voor. 

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven