Ahold neemt online retailbedrijf Bol.com

Delen:

Ahold neemt online retailbedrijf Bol.com over van de investeringsmaatschappijen Cyrte Investments en NPM Capital. Het overnamebedrag is 350 miljoen euro.

Adviseurs Ahold NV:
De Brauw Blackstone Westbroek (Klaas de Vries, Reinier Kleipool, Jolling de Pree, Henriëtte van Helden, Barbara van Duren-Kloppert), JP Morgan (Cassander Verwey)

Adviseurs Bol.com en aandeelhouders:
Loyens & Loeff (Herman Kaemingk, Martijn Bras, Martine Dumoulin, Marco de Lignie, Gert Wim van de Meent, Pjotr Heemskerk, Robin Struijlaart, Wendy van der Starre), RBS (Dennis van Zijl), Hill & Knowlton (Ingo Heijnen)

Klaas de Vries, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “Juridisch is deze transactie eigenlijk heel recht toe, recht aan. Ahold neemt de aandelen in de houdstermaatschappij van bol.com over, onder gebruikelijke voorwaarden. Naar verwachting zullen deze voorwaarden dit kwartaal al worden vervuld en zal de overname kort daarna kunnen worden afgerond. Wat mij heeft verrast bij deze deal is de buitengewone aandacht die deze zaak in de media heeft gekregen. De journaals openden met deze overname, en het was voorpaginanieuws bij alle grote kranten. Dat laat toch wel zien dat bol.com en Ahold bedrijven zijn die midden in de samenleving staan en een groot publiek aanspreken. Ahold is al decennialang een zeer belangrijke cliënt van De Brauw Blackstone Westbroek. Wij zijn er trots op dat wij Ahold door de jaren heen op vele rechtsgebieden en in hele mooie zaken hebben kunnen bijstaan.”

Herman Kaemingk, dealmaker voor Loyens & Loeff: “Bij een verkoop van bedrijven die in handen zijn van investeringsmaatschappijen doen zich altijd bijzonderheden voor die in andere situaties lang niet altijd aanwezig zijn. Die bijzonderheden kunnen uitvloeisel zijn van de wijze waarop de buyout van destijds was gefinancierd en hebben vaak ook te maken met de eigen fondsstructuur van investeringsmaatschappijen. Voor een vlotte deal helpt het als de koper dat snapt en dat was bij een professionele partij als Ahold geen groot probleem. Bijzonder was het moment waarop we met de beslissers aan beide kanten, in een bijeenkomst bij RBS, alle punten van materiele onderhandeling vlot en to-the-point wisten uit te onderhandelen. De overname werd binnen bol.com met enthousiasme ontvangen omdat Ahold al langere tijd werd gezien als een logische partner. Bij bol.com werken veel getalenteerde en hoog opgeleide mensen en mij valt op dat zij popelen van ongeduld om hun expertise in online retail te gaan laten zien op de grotere schaal die Ahold ongetwijfeld zal gaan bieden. Het retaillandschap is de laatste tijd door overnames behoorlijk opgeschud, waardoor het wellicht een tijdje rustig zal zijn in dat marktsegment. Aan de andere kant; het deel van de retailsector dat zich richt op dagelijkse levensbehoeften wordt, zo begrijp ik, vaak als veilig beschouwd, en kan daarom de komende tijd aantrekkelijk blijven. Daar komt bij dat bijvoorbeeld supermarkten die zich richten op biologische en duurzame voeding een opmars doormaken, waardoor het niet lang meer zal duren voordat ook daar consolidatie gaat plaatsvinden. Wij kennen het bol.com-management sinds 2006 en hebben voor Cyrte mogen optreden bij de buyout in 2009. Omdat we ook NPM Capital al lang als vaste client beschouwen, waren we met alle aandeelhouders dus goed bekend. Verder wemelt het in ons kantoor van de bol.com- en Ahold-klanten, dus ook vanuit dat perspectief is het voor iedereen een heel leuke zaak.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven