Alleen België nog tegen Europese ‘Salduz’

Delen:

EU-en-verhoorDe Europese Commissie heeft samen met het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers (de zogenaamde Triloog) beslist dat iedere verdachte recht heeft op bijstand door een advocaat tijdens alle verhoren. Er is een richtlijn klaar die in juli of in het najaar door het Europees Parlement wordt goedgekeurd en daarna bekrachtigd. In het najaar van 2016 moet de richtlijn dan in alle EU-landen, die hiervoor geen uitzondering hebben gevraagd (zoals Engeland en Denemarken), van kracht zijn.

De richtlijn werd op 5 juni goedgekeurd op de Coreper (Comité des Représentations Permanennts, een club van ambassadeurs die in de plaats van de minister van de Europese Raad stemt). Er was geen enkele tegenstem, hoewel Oostenrijk, Roemenië en Frankrijk nog een beetje tegensputterden. België heeft zich als enige bij de stemming onthouden. De Belgische Minister van Justitie Annemie Turtelboom: ”Ik heb daar gezegd dat deze richtlijn voor ons veel te ver gaat. Ze heeft enorme budgettaire gevolgen en bovendien moeten we onze hele strafprocedure herzien. Waarschijnlijk zal ook de hervorming van de rechtsbijstand (door het invoeren van een remgeld) niet ver genoeg gaan.”

Aanvankelijk vonden meerdere landen (onder andere Spanje, Italië, Portugal, Letland en Frankrijk) ook tegen de richtlijn. Maar zij draaiden later bij. “Vermoedelijk omdat in de meeste van die landen de verdachten zelf hun advocaat moeten betalen in tegenstelling tot bij ons”, aldus Turtelboom.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven