Amal Clooney (de vrouw van) wordt adviseur voor Internationaal Strafhof

Amal Clooney, de vrouw van acteur George Clooney, gaat aan de slag als speciaal adviseur voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. De mensenrechten- en strafrechtadvocate is gevraagd om zich mede te buigen over de zaak rondom Darfur (Soedan).

Delen:

Amal Clooney (de vrouw van) wordt adviseur voor Internationaal Strafhof - Mr. online
Het Internationaal Strafhof in Den Haag (foto: ICC)

De Brits-Libanese juriste en activiste Amal Clooney-Alamuddin (1978) is daarmee een van de zeventien experts die door Karim Khan, de nieuwe aanklager van het Haagse Strafhof (International Criminal Court, ICC), is aangesteld.

Darfur

De zaak gaat over het voormalige Darfur-conflict tussen de regering en niet-Arabische rebellengroepen dat begon in 2003. De regering won die strijd, waarbij honderdduizenden Soedanezen het leven verloren. Volgens de aanklager heeft de regering zich schuldig gemaakt aan de schending van vele mensenrechten. In 2006 volgde een vredesakkoord, maar de slachtoffers eisen alsnog gerechtigheid.

ICC

Eerder stond Amal Clooney de slachtoffers van het conflict in de Afrikaanse regio bij in de zaak tegen Ali Kushayb. Hij was de leider van de Janjaweed, een gewapende militie die werd gesteund door de overheid. In 2004 werkte Clooney ook al tijdelijk bij het ICC. In 2017 keerde ze terug om de eilandengroep Malediven te vertegenwoordigen, die gerechtigheid zocht voor de vervolgde moslimminderheid in Myanmar.

Wikileaks

Clooney was ook de advocaat van Wikileaks-oprichter Julian Assange (in zijn verzet tegen uitlevering naar de VS) en Julia Timosjenko, voormalig premier van Oekraïne. Clooney studeerde rechten in Oxford en in New York.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven