Partnerbijdrage van

Artificial Intelligence als uitdager van de jurist

Artificial Intelligence (AI) is de grote belofte van de 21e eeuw. Het is echter ook een voorland waar door veel juristen argwanend naar wordt gekeken. Krijgen we dan straks robotrechters? Gaat een robot mijn akte passeren? Zo'n vaart zal het niet lopen, maar ik denk wel dat we moeten stoppen met AI als een bedreiging te zien. Het kan juist een uitdager zijn om zelf nog creatiever te worden.

Delen:

Deze gedachte kwam bij me op toen ik dit onderzoek las over hoe AI menselijke beslissingen kan verbeteren. 4 onderzoekers volgden een groep professionele spelers van het bordspel Go. Google heeft als experiment een AI ontwikkeld genaamd AlphaGo. Deze AI heeft dit zeer complexe spel leren spelen, en in 2017 de toenmalige menselijke wereldkampioen verslagen. Werd het spel Go toen bedreigd door de computer? In tegendeel, de spelers zagen het juist als een uitdaging om nog beter te worden.

Sparringpartner

Vooruitspoelen naar 2021. Uit het onderzoek bleek dat de spelers door te spelen tegen AlphaGo uiteindelijk slimmere zetten gingen doen: net als de AI leerden ze van het spel van hun tegenstander. Nu dacht ik eerst, dat is niet zo gek toch? Ieder mens leert door te doen, dus leren van je tegenstander is niet bijzonder. Tot ik me besefte dat Go niet alleen ging om strategie, maar ook om creativiteit. En dat is aan AI een stuk minder goed te leren omdat het om fantasie vraagt in plaats van statistieken.

Dus wat betekent AI voor u als jurist? Als ik zelf kijk naar tools zoals NDAlynn, Henchman of Bluetick, dan denk ik dat het werk dat hiermee gedaan wordt niet als een bedreiging, maar juist als een kans moet worden gezien om te leren creatiever te denken. U krijgt feedback op stukken van uzelf en die van anderen, of komt sneller tot nieuwe inzichten waar u later ook weer iets aan heeft.

Tijd besparen

En dan hebben we het nog niet eens over de tijdsbesparing die AI kan opleveren. Zo ontwikkelt één van onze partners, Epona Legal, een Machine Learning oplossing om bijvoorbeeld e-mails automatisch te classificeren, zodat ze beter doorzoekbaar worden. En misschien net zo sprekend, Nexxie, de toekomstvisie van NEXTlegal van een zelfdenkende digitale butler voor de juridisch professional.

Door AI als uitdager of assistent te zien in plaats van als bedreiger of vervanger, worden u en uw collega’s uiteindelijk alleen maar creatiever. En u gaat als het goed is uiteindelijk ook nog eens tijd besparen.

Auteur: Tom Jansen Marketing Manager Lexxyn Groep

 

Delen:

Scroll naar boven