Asega

Voor de schrijfliefhebbers binnen onze vereniging hebben wij de Asegacommissie. Deze commissiemaakt ieder collegejaar drie uitgaves van ons verenigingsblad, de Asega. Hierin worden actuele juridische onderwerpen uitgelicht.

Delen:

De eerste Asega van dit jaar is net uitgekomen! Het onderwerp van deze uitgave is: ‘Het recht over je eigen lichaam: in hoeverre absoluut?’. Een wat ons betreft interessant en actueel onderwerp waarover nog veel onduidelijkheid bestaat. Aan de hand van onder andere het ‘euthanasie koffie-arrest’ worden de juridische aspecten van dit onderwerp besproken. In een ander column wordt een arts geïnterviewd en krijgen we een goed beeld van hoe er in de praktijk met euthanasie wordt omgegaan. Hieronder staat een klein stukje uit het essay ‘Het recht op abortus: vanzelfsprekend of niet?, geschreven door Sylke Dam.

Op 17 november 2017 wordt een uitspraak gewezen n.a.v. een gruwelijke zaak. Het gaat in deze zaak om een 11-jarig meisje met gescheiden ouders. Zij verblijft een in het huis van haar vader en op datzelfde moment is er een man bezig met het opknappen van het huis. De man overnacht in deze periode vaak in het huis. Hij is erg zorgzaam voor het meisje en geeft aan ‘dat hij als een tweede vader’ voor haar wil zijn. Echter, hij is ook opdringerig en komt vaak net iets te dichtbij. Bovendien weet hij precies wanneer het meisje menstrueert en geeft ze aan dat zij ’s nachts wel eens het gevoel heeft dat er iemand op haar kamer komt.

Bovendien heeft de vader van het meisje hem wel eens slapend heeft aangetroffen naast zijn dochter. De man verklaart dat hij haar een verhaaltje aan het voorlezen was en dat ze in slaap waren gevallen. Ook vindt de vader bepaalde soorten medicijnen, waaronder temazepam, op de naam van de logé. Ten slotte zijn er op zijn notebook foto’s te vinden van een slapend meisje die schaars gekleed is.

Op een gegeven moment komt het meisje erachter dat zij zwanger is. Echter, zij heeft, naar eigen weten, geen seksueel contact gehad. Zij blijkt in de periode tussen 19 oktober 2016 en 25 oktober 2016 zwanger te zijn geraakt. Uit nader onderzoek blijkt dat het meisje op dat moment temazepam in haar bloed had en dat de logé onderzoek heeft gedaan op Google naar dit medicijn en de bedwelmende werking hiervan. Daarnaast is er DNA-onderzoek gedaan en hieruit blijkt dat de man met waarschijnlijkheid van 99,8974% de biologische vader is van de ongeboren foetus (Hof ‘s-Hertogenbosch 15 januari 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:87, r.o. 3.3.).

Op 17 november 2017 wordt de verdachte logé dan ook strafbaar gesteld voor hetgeen in art. 244 Wetboek van Strafrecht (hierna: Sr) wordt beschreven: “Hij die met iemand beneden de leeftijd van twaalf jaren handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of een geldboete van de vijfde categorie” (Hof ‘s-Hertogenbosch 15 januari 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:87, r.o. 4 & 5).

Hij wordt veroordeeld voor een gevangenisstraf van 8 jaar en hij dient schade te vergoeden aan de benadeelde partijen (Hof ‘s-Hertogenbosch 15 januari 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:87, r.o. 9). Eind goed al goed, zou men denken. Echter, het meisje van elf werd zwanger en zij moest kiezen of zij abortus zou plegen of dat zij het kind zou houden. In dit geval lijkt dit een vrij makkelijke keuze. Echter, dit is niet altijd zo makkelijk.

Als je denkt aan het recht om te bepalen over je eigen lichaam, dan hoor je vaak het onderwerp ‘abortus’ voorbijkomen. Op dit moment is abortus te vinden in het wetboek van strafrecht, te weten in art. 296 Sr. Dit maakt dat sommige mensen schaamte voelen t.o.v. de maatschappij om een zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. Bovendien is men het niet overal eens over de mogelijkheid om abortus te laten verrichten.

In deze essay worden de volgende de onderwerpen behandeld: allereerst zal het gaan over de geschiedenis van het recht in abortus in Nederland. Ook de ontwikkelingen in andere landen zullen aan bod komen. Vervolgens zal het gaan over de mogelijkheden van aborteren in de huidige maatschappij en art. 296 Sr. Dan zal het gaan over de eeuwigdurende discussie: de argumenten voor en de argumenten tegen het recht op abortus. Ten slotte zal er een inkijk worden gegeven op de actuele situatie in de Verenigde staten (Teun Willemse, ‘Ongewenst zwanger in de Oudheid’, te vinden op www.historischnieuwsblad.nl (laatst geraadpleegd op 2 oktober 2022). 5 Der vrouwen heimelijcheit, Gent UB, Mr. 444).”

De volledige Asega is te lezen via https://www.simonvanderaa.nl/asega/jaargang-41/i-het-recht-over-je-eigen-lichaam-in-hoeverre-absoluut

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Andere studieverenigingen

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven