‘Bij de opsporing moet volledig worden ingezet op kroongetuigen en infiltratie’

Het Nederlandse strafproces is ingericht op een criminaliteit die ooit overzichtelijk was, maar hiervan is al langere tijd geen sprake meer. Bij de opsporing van zware criminaliteit moet daarom volledig worden ingezet op kroongetuigen en infiltratie. Dat betoogt oud-strafrechtadvocaat Pieter van der Kruijs in NRC.

Delen:

Naast zijn strijd tegen onrecht en zijn hulp aan mensen met een achterstand zette Peter R. de Vries zich in voor de bestrijding van zware criminaliteit. Wat onbesproken blijft is de inzet van vooral de randstedelijke advocatuur die als een soort legaal verlengstuk fungeert van ongekend zware criminelen, stelt Van der Kruijs in een opiniestuk in NRC.

Witwasserij

De voormalige strafrechtadvocaat verwijst daarbij naar maffiakenner en journalist Roberto Saviano, die Nederland in een NRC-artikel van 31 juli betitelde als een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries. De Italiaan zei daarbij niet te doelen op het sterk institutionele kader van de Nederlandse rechtsstaat. Maar, stelt Van der Kruijs, het gaat er niet om dat ons wettelijk systeem die instituties op juiste wijze vastlegt maar om de houding die (in)formele machthebbers ten aanzien van die instituties innemen. “Hoe keurig ook vastgelegd, het brengt niettemin gemakkelijk mensen voort die zich weinig aan een formeel juist vastgelegde rechtsstaat gelegen laten liggen.”

Vermenging boven- en onderwereld

Saviano betoogt dat Nederland legaal talloze bedrijven heeft aangetrokken die zich wisten te onttrekken aan het vennootschappelijke regime van de landen waar zij eerder waren gevestigd. Dit bracht en brengt Nederland veel rijkdom en criminelen willen meezeilen naar de plek waar de financiën terechtkomen, waarna heel eenvoudig vermenging ontstaat van de boven- en onderwereld, aldus Van der Kruijs. “De constructies worden op de Zuidas bedacht door civiele topadvocaten en financieel deskundigen die al die legale constructies tot het ontgaan van belastingen bedenken. Wit geld is niet meer van zwart geld te onderscheiden omdat de herkomst zo ingewikkeld is gemaakt dat traceren ervan onmogelijk is.”

Net als Saviano is hij van mening dat het feit dat het proces tegen Ridouan T. traag verloopt mede veroorzaakt wordt door de inzet van strafrechtadvocaten “die ervoor moeten zorgen dat alles wordt vertraagd en de resultaten worden geminimaliseerd”.

Mentaliteit

Voor een rechtsstaat komt meer kijken dan een scheiding der machten, onafhankelijke rechtspraak en mensenrechten, concludeert Van der Kruijs. “Het gaat om een mentaliteit waarmee daadwerkelijk wordt ingezet op de deelname van iedere burger aan onze samenleving en dat de burger wederom het gevoel krijgt dat de overheid er voor haar en hem is en afstand neemt van een strategie die is gericht op maximalisering van het binnenhalen van geld, want daarmee worden verkeerde prioriteiten gesteld.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven