Blik op 2013: Wordt de rechter weer een meneer?

Delen:

Blik

Een eindejaarsgeschenk zegt soms meer dan een dik rapport. Twee jaar geleden heb ik het daar ook al over gehad. Wij van de rechtbank Amsterdam kregen dit keer geen champagne, geen wijn en ook geen handdoek met opdruk, maar een blik, een mooi glimmend blik met de opdruk “Met hart voor de zaak”, ons innovatiemotto. Mijn eerste gedachte was dat het handig is om – het is tenslotte crisis – boterhammen voor tussen de middag in mee te nemen. In het blik twee zakjes kerstchocola, cadeaubonnen (zonder inflatiecorrectie), en een brief van de president. Zij is, als ik het goed heb, de enige gerechtsbestuurder die echt blijft zitten.  De president blikte terug. Ik ga dit keer vooruitblikken, over een paar dingen die eruit gaan en wat er voor in de plaats komt.

Eruit: LJN,  erin: ECLI

Tegelijk met de nieuwe versie van het rechtspraakkennisportaal Porta Iuris en de uitsprakendatabank van Rechtspraak.nl wordt de European Case Law Identifier (ECLI) in gebruik genomen. Dit is een neutrale Europese identifier voor jurisprudentie, die nationale jurisprudentie beter internationaal toegankelijk moet maken. De ECLI ziet er zo uit: NL:HR:2012:1312. Deze standaard is vastgesteld door de Raad van de Europese Unie in 2010. De landcode, gevolgd door een code voor de instantie, het jaartal en het volgnummer. De ECLI heeft betekenis, terwijl zijn voorganger het LJ-nummer nu juist betekenisloos is. De oude uitspraken met een LJN zijn voortaan te vinden onder het oude nummer, maar ook als ECLI: NL:RVS:2001:AB1234. Informatie van de Nederlandse rechtspraak over de ECLI en over de invoering is hier. En hier is de link naar de Europese e-justice portal met uitleg over de ECLI. Daar is ook te vinden welke landen de ECLI al hebben ingevoerd.

Eruit: de bestuurssector, erin: de bestuursrechter

De Wet aanpassing bestuursprocesrecht is aangenomen in de Eerste Kamer; alle kans dus dat die per 1 januari 2013 gaat gelden. Moest er totnogtoe beroep worden ingesteld bij de rechtbank, bij besluiten na 1 januari 2013 moet het beroep worden ingesteld bij de bestuursrechter. Wij kregen over deze wijziging een instructie. Daarin wordt gezegd dat “rechtbank” een vrouwelijk woord is, en “rechter” een mannelijk woord. Dus: “haar uitspraak” moet nu worden “zijn uitspraak”. Wat een onzin. Want stel je voor: je bent als burger bij een meervoudige kamer geweest die uit drie vrouwen bestaat. Krijg je een uitspraak thuisgestuurd waarin staat: de bestuursrechter heeft in zijn overweging… Dan denk je toch dat er bij het versturen van de uitspraken een fout is gemaakt.

Volgens Van Dale is het woord rechter zowel mannelijk als vrouwelijk. De rechter en haar uitspraak is dus even correct als de rechter en zijn uitspraak. Zo’n bezittelijk voornaamwoord is trouwens eigenlijk overbodig. Je kunt net zo goed zeggen de rechtbank in de uitspraak. Ben je overal van af.

Eruit: 24 kantongerechten, acht (of negen) rechtbanken en een gerechtshof; erin: de herziene gerechtelijke kaart

Ik aarzel een beetje bij dit onderwerp, want in Amsterdam merken wij betrekkelijk weinig van de herziening van de gerechtelijke kaart. Alleen Gooi- en Vechtstreek horen vanaf 1 januari 2013 bij Midden-Nederland.

Er zijn veel ideeën over de bedoeling van de herindeling: het moet goedkoper, het moet beter, de produktiviteit moet omhoog, de doorlooptijden moeten omlaag. In de week waarin dit blog langzaam vorm krijgt verscheen het manifest van Leeuwarden, opgesteld door raadsheren in het verdwijnende gerechtshof van Leeuwarden. Zij schrijven dat ze zich zorgen maken over de organisatie van de rechtspraak en de nadelige gevolgen daarvan voor de interne onafhankelijkheid van de rechters en de kwaliteit van de rechtspraak. Inmiddels hebben honderden rechters adhesie betuigd. Mr. meldt dat wetenschappers vinden dat de rebellerende rechters zeuren. Het onderwerp wordt in de pers en in Den Haag groot opgepakt. Wat ik heel bedenkelijk vind: het manifest is anoniem, naar ik heb begrepen uit vrees voor repercussies voor de carrière. Dat getuigt niet van veel Zivilcourage. Maar als ik de Raad voor de Rechtspraak was zou ik heel blij zijn met mijn rechters, die zoals het echte professionals betaamt willen strijden voor de kwaliteit van de rechtspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven