Celstraf en contactverbod na bedreiging advocaat en hulpverleners

Een man die onder andere een advocaat en een medewerker van de Orde van Advocaten bedreigde, is door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Delen:

RBNHO-haarlem-appelaar_highRes
Rechtbank Noord-Holland, vestiging Haarlem (foto: de Rechtspraak)

De man mailde zijn voormalige advocaat het volgende: “Daarom verzoek ik u om het bedrag op mijn bankrekening over te maken zodat we netjes afscheid kunnen nemen. In gebreke hiervan zal ik de ramen van uw kantoor kapot maken op het drukste moment van een werkdag.”
In twee telefoongesprekken met de Orde van Advocaten (of het de lokale of de landelijke orde betreft valt niet uit het vonnis op te maken) dreigde de man een medewerker met een mes om het leven te brengen.
Naast deze feiten werden nog zes andere feiten ten laste gelegd. Zo uitte de man bedreigingen tegen onder andere een medewerkster van Veilig Thuis en de financieel adviseur van zijn ex-partner. Ook publiceerde hij smadelijke berichten over deze financieel adviseur op LinkedIn en Facebook.

Psychische problemen

Van de acht ten laste gelegde feiten acht de rechtbank er zes bewezen; de man wordt vrijgesproken van bedreiging van een agent en van het belagen van zijn ex-partner. Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met het feit dat de verdachte serieuze psychische problemen had in de periode waarin hij de strafbare feiten pleegde. Het gaat nu beter met hem, mede door de opname in de forensisch psychiatrische kliniek en de medicijnen die hij krijgt.

Contactverbod

De man is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, vier daarvan zijn voorwaardelijk. Een van de voorwaarden is een contactverbod met zijn slachtoffers. De man mag zolang het Openbaar Ministerie dit nodig vindt op geen enkele wijze contact met hen hebben of zoeken. Ook mag hij zich niet in een straal van 500 meter rond de kantoren van de advocaat en de Orde bevinden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven