Curator Philippe Schol: ‘Ik moest na aanslag zelf beveiliging regelen’

Advocaat en curator Philippe Schol, die in 2019 ternauwernood een moordaanslag overleefde, is teleurgesteld in de manier waarop justitie daarna met zijn beveiliging is omgegaan. Die moest hij zelf maar regelen, vertelt hij in een interview met EenVandaag. “Als curator ruim je de maatschappelijke rotzooi van de BV Nederland op. Als er dan wat gebeurt verwacht je rugdekking, maar die krijg je niet, behalve als je aandringt. Het hele beveiligingsaspect vind ik dramatisch.”

Delen:

Curator Philippe Schol Ik moest na aanslag zelf beveiliging regelen

Philippe Schol werd begin november 2019 vlakbij zijn huis neergeschoten, toen hij zijn hond uitliet. Een van de kogels doorboorde de slagader in zijn bovenbeen. Hij vertelt in het interview − het eerste sinds de aanslag − dat hij het heeft overleefd dankzij een buurman die hem met een handdoek hielp de wond dicht te drukken en de ambulance die snel ter plaatse was. “Later hoorde ik van de chirurg dat ik was doodgebloed als er niemand in de buurt was geweest.”

Appeltje te schillen

Schol zegt dat hij meteen wist dat de aanslag werkgerelateerd was. In de periode ervoor hadden bekenden hem gewaarschuwd dat een kwaadwillende probeerde zijn woonadres te achterhalen, omdat die ‘een appeltje met hem te schillen had’. Ook was de Duitse politie (Schol woont net over de grens in Duitsland) bij hem langs geweest met de mededeling dat er een moordreiging was. Wat die precies inhield kreeg Schol niet te horen. Toen hij navraag deed bij de Nederlandse autoriteiten werd gezegd dat hij zich geen zorgen hoefde te maken.

Kogelvrije kleding

Na de aanslag – zo’n anderhalve maand na de moord op advocaat Derk Wiersum − kreeg Schol in het ziekenhuis bezoek van twee beveiligingsdeskundigen van de politie. Hun boodschap was dat hij zijn eigen beveiliging moest regelen. “Als je werkt als curator, bent aangesteld door de rechtbank, vind ik dat je dezelfde rugdekking moet hebben als een rechter of officier van justitie. Als curator oefen je een taak uit in het belang van de Staat.”
Iets van een tijdelijk onderduikadres, beveiliging van huis of kantoor zat er niet in. Schol ging zelf op internet maar op zoek naar kogelvrije kleding. Hij vertelt dat hij pas na lang aandringen en door het inschakelen van de Orde van Advocaten toch wat voor elkaar kreeg op beveiligingsgebied.

Failliete sportschool

Na de aanslag werd in de media een mogelijk verband gelegd met de moeizame afwikkeling van het faillissement van een sportschool in Hengelo. Schol had bij de politie aangifte gedaan van diefstal uit de boedel van de failliete sportschool, had de eigenaar persoonlijk aansprakelijk gesteld voor een faillissementstekort van ruim twee miljoen euro en aangegeven dat hij, gezien de inhoud van de aangeleverde administratie, de indruk had dat de eigenaar drugswinsten witwaste via de sportschool.
“Het was een van de meest extreme faillissementen. De bestuurder van de sportschool heeft mij geprobeerd te laten ontslaan bij de rechtbank en klachten ingediend bij beroepsvereniging Insolad. Op alle manieren heeft hij geprobeerd mij weg te krijgen, maar geen van zijn pogingen slaagde.”

Op de vraag of hij denkt dat de sportschooleigenaar van de sportschool achter de aanslag zit, antwoordt Schol niets te kunnen zeggen zolang het onderzoek nog loopt. Advocaat Mayke Goris, die de oud-eigenaar van de sportschool bijstaat, liet EenVandaag weten dat haar cliënt niets van doen heeft met de aanslag.

Fysieke gevolgen

Sinds de aanslag is Schol voortdurend op zijn hoede. Ook heeft hij er fysieke gevolgen aan overgehouden. Hij heeft last van zijn been en het is de vraag of dat ooit nog verbetert. “Ik heb er iedere dag nog last van. Er zijn zenuwen beschadigd. En op kantoor ondervind ik ook de gevolgen. Want ’s middags rond een uur of twee, drie is bij mij de chocola op.”

Het interview met Philippe Schol is hier te zien.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven