Partnerbijdrage van

DE DIGITALE JURIDISCHE WERELD VAN VANDAAG EN MORGEN UPDATE 2

De wereld digitaliseert en de adaptatie daarvan is – mede door corona – inmiddels wijdverspreid. Ook het notariaat en de advocatuur ontkomen niet aan deze digitalisering. De jongere generaties zijn de klanten van morgen. De hoogste tijd om te kijken wat de nabije toekomst biedt aan ontwikkelingen waar je als notaris of advocaat gebruik van kunt maken.

Delen:

In de eerste editie van deze serie ging het over het digitaal overdragen van eigendom met behulp van NFT’s , over het digitaal ondertekenen van (notariële) documenten en over tools om snel te vinden wat je zoekt.

Managementinformatie

Op het gebied van managementinformatie is voor notaris- en advocatenkantoren nog een wereld te winnen. Cliënten eisen steeds vaker transparantie en eerlijke communicatie voor wat betreft tarieven en prijzen. Het oude ‘uurtje factuurtje model’ staat zwaar onder druk maar waar begin je als kantoor om daar iets aan te doen?

Startpunt is inzicht krijgen in wie wat, waar, wanneer en tegen welke kosten doet binnen je kantoor. Dit levert belangrijke informatie voor het management en voor het bepalen van tarieven e.d. Bij NEXTlegal bieden we dit inzicht met behulp van onze NEXTcontroller, die financiële data combineert met alle overige data zoals tijdschrijven e.d.

Clocktimizer
Een ander alternatief is Clocktimizer. Geen onbekende voor velen. In 2015 wonnen zij de Legal Tech Startup Awards. Clocktimizer levert big data business intelligence software voor advocaten.

Daarmee kan een advocaat bijvoorbeeld: op eenvoudige wijze projecten met elkaar vergelijken ten behoeve van fee quotes; projecten monitoren en tijdig bijsturen om budgetoverschrijdingen te voorkomen; en zien waar efficiëntieverbeteringen de winstgevendheid van het kantoor kunnen vergroten.

Centraal digitaal aandeelhoudersregister

Elke Besloten Vennootschap (BV) heeft er één: het aandeelhoudersregister. Hierin staat wie de aandeelhouders zijn, hoeveel en welk soort aandelen zij houden en wanneer ze de aandelen hebben verkregen. Dit register moet worden bijgehouden door het bestuur. Dit gebeurt op dit moment nog gewoon fysiek (op papier). Niet zelden raakt dit register kwijt, met alle gevolgen van dien.

De hoogste tijd dus dat ook dit ‘stukje’ wordt gedigitaliseerd. Al geruime tijd heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie plannen om een centraal aandeelhoudersregister te creëren (het “CAHR”). Deze ontwikkeling zal het werk van notarissen een stuk gemakkelijker maken.

Dit centraal aandeelhoudersregister zal worden neergelegd bij de Kamer van Koophandel. De vraag is echter wanneer dit in gebruik genomen zal worden. Tot op heden is daar namelijk nog niets over bekend. Maar wat zijn nu dan de opties om dit wel ‘digitaal’ te regelen?

Evidend
Een van de partijen die een digitaal aandeelhoudersregister wil gaan aanbieden is SDU. Zij hebben begin dit jaar Evidend overgenomen. Evidend is een online register wat onder meer een real time overzicht aanbiedt van het sinds september 2020 voor alle rechtspersonen verplichte UBO-register. Evidend is inmiddels op de markt.

Aandelenkadaster
Naast Evidend is er nog een andere partij die een digitaal aandeelhoudersregister aanbiedt: het Aandelenkadaster. Dit digitale aandeelhoudersregister is al wel beschikbaar maar uit de website wordt niet geheel duidelijk hoe dit precies in zijn werk gaat. Het lijkt een soort digitale kluis waarin het aandeelhoudersregister wordt opgeslagen.

De notaris/advocaat in de Metaverse

Wie herinnert zich nog de populaire game The Sims? Of het platform Second Life? Beide boden de mogelijkheid om deel te nemen aan nieuwe digitale werelden. Het razendpopulaire spel Fortnite is daarvan een van de meest aansprekende recente voorbeelden. Virtuele 3D werelden waarin je iemand anders kan zijn, of juist jezelf.

Een van de grootste ontwikkelingen op het moment is de ontwikkeling van de Metaverse. De Metaverse is één grote virtuele 3D wereld waarbij je van de ene virtuele ruimte naar de andere kunt. De Metaverse wordt gezien als de volgende versie van het internet. Een versie waarbij je geen browser meer gebruikt om naar verschillende websites te gaan maar coördinaten om naar een bepaalde plek in die virtuele wereld te gaan.

Klinkt als sciencefiction? Dat is logisch. De Metaverse bestaat ook nog niet. Maar de verwachting is dat dit wel de toekomst wordt. Een toekomst waarbij de echte en virtuele wereld door elkaar heen lopen. Het gebruik van NFT’s (zie vorige artikel) past bijvoorbeeld ook naadloos in deze Metaverse.

De kans is groot dat cliënten tegen die tijd ook graag naar het virtuele notaris- of advocatenkantoor gaan. Je kunt immers tegen die tijd ook werken, vrienden ontmoeten, naar concerten gaan en winkelen in de Metaverse. De notaris in de Metaverse helpt je straks bij het kopen van je NFT.

Andere technologische ontwikkelingen?

Heb je andere technologische ontwikkelingen gezien die interessant zijn om te delen? Laat het mij weten, dan neem ik die mee in de volgende editie.

Gertjan de Gans

Marketing manager NEXTlegal

 

Delen:

Scroll naar boven