De Duitse Edi Baqaie (Dentons) koos voor Amsterdam

Edi Baqaie (26) studeerde rechtsgeleerdheid aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München, Duitsland. Zijn eerste stage bij Dentons in München beviel zo goed dat hij ook ervaring wilde opdoen op een ander kantoor binnen het grootste advocatenkantoor ter wereld. Hij koos voor Amsterdam, en liep vanaf juli 2022 stage bij de praktijkgroep IP, Data & Technology.

Delen:

De aanlooproute naar een carrière als advocaat verloopt in Duitsland anders dan in Nederland. Het begint bij het behalen van het Abitur, een middelbareschooldiploma dat vergelijkbaar is met het gymnasium. Na vier jaar studeren aan de universiteit leg je het Duitse staatsexamen af – een zwaar proces waarbij je bijvoorbeeld negen dagen achter elkaar vijf uur lang een tentamen aflegt. Bij het doen van je stage ben je niet per se verbonden aan één advocatenkantoor. Wel moet je stagelopen binnen vier rechtsgebieden: in ieder geval strafrecht, publiekrecht en privaatrecht. Het laatste rechtsgebied mag je zelf invullen.  

Waarom heb je gekozen voor Dentons?
Dentons trok mij aan omdat het een jong en modern kantoor is. Het is het grootste advocatenkantoor in de hele wereld, en misschien daardoor per definitie heel open-minded en divers. Tegelijkertijd is het niet massaal – de manier van samenwerken is heel persoonlijk en vriendelijk.

Op welke afdeling werk je en wat zijn jouw dagelijkse werkzaamheden?
Ik werk binnen de afdeling IP, Data en Technology. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het opmaken van verschillende juridische stukken. In sommige gevallen maak ik stukken op waarbij binnen een casus wordt gekeken vanuit Nederlands perspectief, Duits perspectief en vanuit Europees perspectief. De verschillende wetten worden dan met elkaar vergeleken. Het fijne vind ik dat er binnen het team veel vertrouwen is in elkaar. Ik mag bijvoorbeeld mee naar client meetings en draai mee in grote projecten waarbij ik ook verantwoordelijkheid krijg. Omdat dit binnen een omgeving plaatsvindt met goede begeleiding is het niet alleen uitdagend maar ook extra leerzaam.

Wat ervaar jij als het grootste verschil tussen een Nederlands advocatenkantoor en een advocatenkantoor in Duitsland?
Er wordt veel aandacht besteed aan onderlinge activiteiten en events. Er is niet alleen elke vrijdag een borrel voor het hele kantoor. Ook met het team wordt er veel ondernomen, ook buiten werk. Iedereen neemt de tijd om te lunchen, waarbij partners en stagiairs samen aan tafel zitten en elkaar zo beter leren kennen. Het valt me op hoeveel teamspirit er is, dat ontstaat denk ik doordat er zoveel aandacht is voor het opbouwen van relaties met elkaar die het werk ontstijgen. 

Wat is je leukste ervaring tot nu toe in Nederland?
De Advolympics, een sportfeest waar heel veel advocatenkantoren bij elkaar komen en allerlei sporten tegen elkaar spelen – hockey of voetbal maar ook touwtrekken, air hockey of wetboekwerpen. Hier heb ik ook kennis kunnen maken met advocaten van andere kantoren. Het was een soort festival met ‘Olympic games’. 

Is er ook iets wat je niet leuk vindt?
Ik heb elke dag plezier in mijn werk. Dus ik kan er niet op komen, nee! 

Als je iets kon veranderen binnen het advocatenkantoor, wat zou dat dan zijn?
Niets. Ik vind de cultuur in Nederland heel leuk. Advocaten van verschillende niveaus delen een kamer, iedereen is benaderbaar en het voelt minder hiërarchisch. 

Wil jij advocaat worden?
Ja zeker. Van kleins af aan keek ik bijvoorbeeld al naar court shows. Daarnaast heeft mijn moeder ook rechtsgeleerdheid gestudeerd, dus het zit in de familie. 

Wat is jouw advies voor studenten die stage willen lopen?
Ga in ieder geval een tijdje naar het buitenland. Ik was namelijk versteld toen ik hier kwam, op een positieve manier. Als je de kans hebt om naar het buitenland gaan, moet je dat altijd gewoon doen.

Aan wie denk je als je denkt aan een succesvol persoon?
Ik heb veel bewondering voor Roger Federer. Hij heeft namelijk jaar op jaar bewezen dat je met doorzettingsvermogen en discipline succes kan behalen, en hij heeft dat altijd met heel veel klasse gedaan. Hij heeft het spel niet alleen gespeeld, maar ook veranderd – een held op het veld maar ook daarbuiten.

Laatste vraag: wat is jouw motto?
Consistentie wint, zie het als een marathon. En wees leergierig. Je kunt altijd meer leren en bent nooit uitgeleerd. 

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven