De evolutie van legal management

Delen:

Legal management, law department operations, legal ops, juridische kwaliteitszorg, juridische bedrijfsvoering… zo maar een paar termen die ik tegenkom als ik ‘professionalisering van de juridische organisatie’ intik op google. Ondanks de diversiteit aan benamingen, proberen deze termen in de kern min of meer hetzelfde te duiden, namelijk: het geheel van activiteiten dat nodig is om de juridische organisatie effectief te laten functioneren terwijl gelijktijdig de juridische risico’s en operationele kosten omlaag worden gebracht. Ik noem het legal management.

Mede blogger Marijn Rooymans heeft al eerder geblogd over legal management. In 2011 maakte hij een vergelijking tussen de ontwikkelingen in de VS en Nederland. Legal management was in de VS toen al een begrip, terwijl dit in Nederland allemaal nog in de kinderschoenen stond. Hij concludeerde dat de belangstelling voor en behoefte aan legal management in Nederland groeiende was, maar dat er nauwelijks aanbod was. Ik zal in deze blog de laatste ontwikkelingen op dit vlak bespreken, zowel in de VS als Nederland, en voeg daar nog een derde gebied aan toe: de Cariben.

De afgelopen jaren heeft legal management in de VS zich verder ontwikkeld tot een waar specialisme. Zo heeft de Association of Corporate Counsel recent een speciaal lidmaatschap geïntroduceerd voor legal operations professionals en worden de ontwikkelingen op gebied van law department operations jaarlijks onderzocht en gebenchmarkt door Inside Counsel in samenwerking met Blickstein Group en Huron legal. Steeds vaker hebben bedrijven in de VS een fulltime legal operations manager in dienst die zijn eigen salaris (naar het schijnt) bij een afdeling vanaf 20 man (inclusief paralegals en secretaresses) vanzelf terugverdiend uit de behaalde efficiency-winst.

Ook in Nederland heeft de ontwikkeling niet stilgestaan. Door verschillende factoren (minder budget, meer en risicovoller juridisch werk en toename van technologie) maken legal management taken steeds vaker deel uit van de bedrijfsjuridische functie. Ik vraag me alleen af of dit de beste manier is om deze behoefte te vervullen. Niet alleen is voor het managen van de juridische organisatie meer nodig dan juridische kennis, ook zal de juridische organisatie  zolang legal management er door de bedrijfsjurist ‘bij’ wordt gedaan niet tot een volgend niveau getild kunnen worden. De primaire taak van de bedrijfsjurist is en blijft immers de juridische advisering en de interne klant zal, zeker als er brandjes geblust moeten worden, eisen dat daar voorrang aan wordt gegeven.

Bedrijven die de juridische organisatie echt willen professionaliseren doen er daarom goed aan deze taken toe te delen aan iemand die daar continu de specifieke aandacht aan kan geven die het behoeft. Bijkomend voordeel is dat de bedrijfsjurist hierdoor meer tijd heeft voor zijn primaire taak waarvoor hij ook is opgeleid.

Tot slot de Caribische markt. Je kan je afvragen of deze markt (voormalig Antillen en Aruba) niet te klein is voor legal management. Bedrijfsjuridische afdelingen van 20 man zijn ongekend op de eilanden dus voor fulltime legal managers zal zeker geen plek te zijn. Dit betekent mijns insziens niet dat legal management hier geen bestaansrecht heeft. Juist in deze markt is de behoefte aan professionalisering van de juridische organisatie groot omdat de juridische afdeling veelal bestaat uit een of een paar mensen die naast de dagelijkse advisering geen tijd hebben zich bezig te houden met de professionalisering van de organisatie. Tel daarbij op dat veel bedrijven een nevenvestiging hebben op de andere eilanden die sinds 2010 allemaal aan ander recht onderhevig zijn (dus meer risico’s en administratieve rompslomp) en het belang van legal management is een gegeven. Uiteindelijk komt het neer op een simpele rekensom: zodra de som van de productiviteitswinst en risicobeperking groter is dan de kosten voor legal management is dit het overwegen waard.

Rest nog de vraag hoe het aanbod op het gebied van legal management zich de laatste jaren heeft ontwikkeld.

In de VS is er aan aanbod geen gebrek, er zijn voldoende bedrijven die legal management diensten aanbieden, bijvoorbeeld Huron Legal, Bridgeway, Blickstein group. In Nederland lijkt dit aanbod minder hard te zijn gegroeid. In aanvulling op de in 2011 door Marijn Rooymans genoemde bedrijven zie ik dat Voxius, naast bemiddelingsdiensten, sinds kort ook consultancy diensten aanbiedt op het gebied van legal strategy & operations. Verder timmert Legadex hard aan de weg, maar die lijkt het meer aan te vliegen vanuit de procesmatige hoek (met bijbehorende software). Zo ook Effacts die niet zozeer legal management diensten aanbied, als wel de tools die legal management vergemakkelijkt. CinSere is nog een nieuwkomer die zich richt op zowel de Nederlandse als de Caribische markt, maar aangezien ondergetekende daar niet geheel onpartijdig over kan zijn, laat ik de beoordeling daarvan graag over aan anderen.

Tot slot kan de master legal management die sinds een paar jaar wordt aangeboden op de Hogeschool van Amsterdam niet onvermeld blijven. Ik verwacht dat de aldaar afgestudeerde studenten in de nabije toekomst zullen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van dit specialisme en ook een grotere stempel zullen drukken op het aanbod. Kortom: legal management is nog lang niet ‘uitgeëvolueerd’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven