Dealmaker van de week: Els in ’t Veld (DVAN)

Delen:

Dealmaker van de week is Els in ’t Veld (DVAN), die Royal Flora Holland adviseerde bij de verkoop van Hobaho, specialist in het veredelen van bloembollen, aan bloemenbedrijf Dümmen Orange. De verkoop sluit aan bij de strategie van FloraHolland om zich meer te richten op haar core business: het samenbrengen van leden binnen de bloemenveilingen. e belangrijkste gewassen van Hobaho zijn tulp, lelie, calla, narcis, hyacint, gladiolen en een reeks van bijzondere bolgewassen.

Els in ’t Veld, dealmaker voor DVAN: “De targetvennootschap Hobaho is net zoals koper Dümmen Orange actief in de bemiddeling en veredeling van bloembollen. Die activiteit behoort al geruime tijd niet meer tot de kernactiviteit van verkoper, Royal FloraHolland, en dat bracht met zich dat Royal FloraHolland aandeelhouder op afstand was. We hebben daarom intensief moeten schakelen met de directie van Hobaho. Dat was een uitdaging, omdat de directie een beetje een dubbele pet op had: na de overname zou ze immers voor koper gaan werken. Daarnaast heeft Royal FloraHolland diverse andere stakeholders, zodat we niet alleen de belangen van de directie en de aandeelhouder op afstand moesten samenbrengen maar ook die van de verschillende andere groepen belanghebbenden. Naast deze alignment of interests was een andere uitdaging bij deze deal dat Royal FloraHolland een organisatie is met aardig wat advies gevende en besluitvormende lagen. Ondanks deze uitdagingen is het toch gelukt de deal te closen met een relatief korte doorlooptijd. Het contact met Royal FloraHolland is tot stand gekomen via een corporate finance adviseur uit ons netwerk, BDO. Doordat wij regelmatig onze juridische en sectorkennis delen binnen ons netwerk en we een uitstekend track record hebben op het gebied van overnames in deze sector, had die relatie ons goed op het netvlies en heeft zij gezorgd voor een warme introductie. Bij het merendeel van de transacties die ons kantoor begeleidt, in deze en andere sectoren, hebben we te maken met strategische kopers zoals een branchegenoot of private equity. Daarbij is de interesse vanuit het buitenland merkbaar in die zin dat de kopers Nederlands zijn maar worden aangestuurd door een buitenlandse partij. Agri & food is één van de sectoren waarin ons kantoor goed thuis is en de laatste tijd zien we in deze sector een toename in overnames. Meest bijzondere moment in deze deal is niet zozeer dealgerelateerd maar wel Royal FloraHolland gerelateerd: de eerste keer dat ik in Naaldwijk bij Royal FloraHolland was en vanuit de grote vergaderzaal op de 12e verdieping het enorme gebied kon overzien van waaruit Royal FloraHolland haar business runt, letterlijk tot zover het oog rijkt. Bijzonder indrukwekkend!”

Adviseurs Royal FloraHolland: DVAN (Els in ’t Veld, Daniëlle Dix, Marijke Sipkema-Ten Brink), BDO CF (Albert Koops, Martijn Nuis, Rick Hugers)

Adviseurs Dümmen Orange: Houthoff Buruma (Michiel Wesseling, Bram Caudri, Joram van den Berg, Daphne van Boxtel)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven