Dealmaker van de week: François Koppenol (AKD)

Delen:

Francois KoppenolDealmaker van de week is François Koppenol (AKD), die de aandeelhouders van Lanthio Pharma bijstond in de overname door MorphoSys. Het Duitse beursgenoteerde MorphoSys, gespecialiseerd in therapeutische antilichamen, neemt voor € 20 miljoen euro het biofarmaceutisch bedrijf Lanthio Pharma over van haar medeaandeelhouders.

François Koppenol, dealmaker voor AKD: MorphoSys had in 2012 bij een investeringsronde al een aandelenbelang verworven in Lanthio Pharma. Door deze deal kan MorphoSys volledig gebruikmaken van de onderzoeksprogramma’s van Lanthio Pharma. De overige aandelen in Lanthio Pharma waren verspreid over meer partijen waaronder investeerders INKEF Capital, Biogeneration Ventures en Hanzepoort. Er moest dus over verschillende schijven worden onderhandeld, maar de betrokken partijen kenden elkaar al goed. MorphoSys is een Duits bedrijf en staat bovendien genoteerd aan de TecDax, de Duitse aandelenindex waar de 30 grootste technologieondernemingen van Duitsland staan genoteerd. Er moest daarom gedurende het proces ook rekening worden gehouden met de van toepassing zijnde Duitse beursregels. MorphoSys geeft aan dat deze transactie met Lanthio Pharma past in hun strategie om te investeren en samen te werken met biofarmaceutische start-ups om zo hun ontwikkelingscapaciteiten te versterken en hun portfolio te verrijken. Ik zie in mijn praktijk dat bij veel transacties in de farmaceutische sector grote buitenlandse spelers zijn betrokken met een soortgelijke strategie. Wij traden in deze deal op voor de verkopende aandeelhouders. INKEF Capital is als investeerder met een focus op onder andere health care al langer een zeer gewaardeerde cliënt van AKD en Biogeneration Ventures is natuurlijk ook een bekende speler in de farmacie die wij bij onze activiteiten op deze markt al vaker waren tegengekomen. Een moment in het dealproces dat ik altijd als bijzonder ervaar, is het moment dat alle partijen fysiek bij elkaar zijn. De dynamiek die daar van uitgaat onderstreept dat je met elkaar bezig bent iets moois te bereiken.”

Adviseurs MorphoSys: Weil, Gotshal & Manges (Thomas Schmid, Philipp Schlawien) NautaDutilh (Jaap Stoop, Jacqueline Clement)

Adviseurs Lanthio Pharma: Axon Lawyers (Carine van den Brink)

Adviseurs aandeelhouders Lanthio Pharma (waaronder INKEF Capital, BioGeneration Ventures en HanzePoort): AKD (François Koppenol, Edith Hendriks)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven