Dealmaker van de week: Leo Zijerveld (Écart Invest)

Delen:

Leo ZijerveldDealmaker van de week is Leo Zijerveld, directeur van Écart Invest. Hij was betrokken bij de fusie tussen dierenwinkelketens Dobey en Faunaland die verder gaan onder de vlag van Target Pet Holding. Participatiemaatschappij Écart Invest heeft een minderheidsbelang in Target Pet Holding. De nieuwe combinatie omvat ruim 170 winkels en heeft een omzet van 75 miljoen euro. Met een marktaandeel van 12 procent is de organisatie hiermee de op één na grootste speler in de dierenspeciaalzakenbranche.

Leo Zijerveld: “De beide organisaties spelen al een groot aantal jaren mee als dierenspeciaalzaken keten. Target Pet Holding is sinds 1991 actief in deze branche. Écart trad in 1995 toe als minderheidsaandeelhouder. Daarmee is Target Pet Holding één van de ‘oudste’ participaties die wij thans in portefeuille houden. Écart neemt uitsluitend minderheidsbelangen; dit geldt ook voor onze participatie in Target Pet Holding. Ons aandeel in deze participatie is 49%. Onze taak beperkt zich niet tot het verschaffen van financiële middelen; ons ultieme doel is om ondernemers bewust te maken van waardecreatie.

De beslissing van Target Pet Holding en Faunaland Investeringsgroep om te fuseren, is mijns inziens een verstandige keuze; onder meer door de schaalvergroting die is geëffectueerd. Door de bundeling van de franchiseketens- tezamen goed voor ruim 170 dierenspeciaalzaken verspreid over Nederland – wordt de marktpositie verstevigd en de aangesloten ondernemers kunnen rekenen op een nog bredere ondersteuning dan ze gewend zijn. Na de fusie is de combinatie goed voor een marktaandeel van circa 12 procent en een consumentenomzet van om en nabij de 75 miljoen euro. Target Pet Holding is nu de op één na grootste speler in haar branche. Dat is van belang, ook al omdat de retail nog altijd niet bekomen is van de financiële en economische crisis. Het consumentenvertrouwen is danig aangetast en het herstel laat op zich wachten, mede door de euro-crisis. Diverse samenwerkingsverbanden binnen de dierenspeciaalzakenbranche kampen met problemen, staan te koop of zijn van de markt verdwenen. Tegelijkertijd vindt aan de leverancierszijde meer en meer concentratie plaats.

Belangrijk is dat na de fusie Dobey en Faunaland ieder hun eigen identiteit behouden richting consument en ondernemer. De twee formules – Dobey en Faunaland – blijven separaat naast elkaar in de markt staan. Desalniettemin zijn er tussen Dobey en Faunaland gelijkenissen die voldoende perspectief bieden op vele samenwerkingsfronten. Groeiplannen waren er vanaf dag één, maar externe factoren – waaronder ook het terughoudend consumentengedrag gedurende de afgelopen jaren – veroorzaakten stagnatie. Concentratie in de branche is dus belangrijk. Voorafgaand aan deze deal zijn er tussen de vele betrokken partijen langdurige onderhandelingen geweest over vorm en inhoud. Het is mooi dat er uiteindelijk toch tot samenwerking is besloten, één waarbij ieders belangen ter harte zijn genomen. Ik was dan ook zeer verheugd toen Mari Peters, algemeen directeur van Target Pet Holding, mij op de avond van de slotonderhandelingen opbelde met de mededeling dat partijen overeenstemming hadden bereikt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven