Dealmaker van de week: Cecilia van der Weijden (CMS)

Delen:

Dealmaker van de week is Cecilia van der Weijden (CMS) als adviseur van Partners Group, een wereldwijde investeerder met hoofdkantoor in Zwitserland. Partners Group neemt een belang van 45% over in Blauwwind II, een Nederlandse bedrijf dat de projectrechten houdt voor offshore windpark ‘Borssele III/IV’ over. Partners Group wordt daarmee de grootste aandeelhouder binnen het consortium dat het project ontwikkelt, dat verder uit Shell, Mitsubishi, Eneco Groep en Van Oord bestaat. Het offshore windpark komt op 22 kilometer van de Zeeuwse kust en is goed voor  ca. 3TWh per jaar, ofwel elektriciteit voor ca. 825.000 huishoudens.

Cecilia van der Weijden, dealmaker voor CMS: “Dit was een geweldige deal om aan te werken. Het is goed om te zien dat een partij als Partners Group instapt in een Nederlands offshore wind park, hun eerste investering hier. Het verkoopproces was opgezet als controlled auction, met strakke deadlines. Partners Group was zeer goed voorbereid, maar het was niettemin een uitdaging om hen in korte tijd up-to-speed te brengen ten aanzien van de Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van offshore wind. Daarnaast speelde dat Partners Group uitgesproken ideeën had ten aanzien van de corporate governance van de projecten waarin zij investeert. Dit betekende voor ons veel advieswerk over het consortium waarvan Partners Group deel zou gaan uitmaken, wetende dat er weinig ruimte was voor aanpassingen aangezien Partners Group in een bestaande structuur komt met vier andere stakeholders. In deze deal hebben wij nauw met ons Duitse kantoor samengewerkt. Zij adviseerden de client eerder bij een andere offshore wind transactie; het verkrijgen van een meerderheidsbelang in, en de financiering van offshore windpark Merkur.

Wij zien al enige tijd veel ontwikkeling in de markt voor duurzame energie, met name op het gebied van on- en offshore windenergie en zonne-energie, en verwachten dat dit zich de komende tijd zal voortzetten. Het regeerakkoord beoogt om in 2030 een totaal vermogen van 11.5 Gigawatt aan wind parken op zee te hebben. De bestaande windparken hebben een vermogen van ongeveer 1 GW dus er valt nog veel te doen. Nederland heeft de afgelopen jaren nieuwe wet- en regelgeving ontwikkeld op het gebied van offshore wind om haar afspraken op het gebied van duurzame energie na te komen. Dit heeft inmiddels geresulteerd in drie succesvolle tenders, waaronder de tender voor windpark Borssele III en IV, die een doorbraak hebben opgeleverd voor de kostenontwikkeling van wind op zee. Toen ik, inmiddels al jaren geleden, betrokken was bij de ontwikkeling van het eerste Nederlandse offshore wind park dacht ik aan de vooravond te staan van een doorbraak van duurzame energie in Nederland. Dat bleek echter langer te duren dan verwacht maar na een lange aanloopperiode lijkt Nederland zich nu goed op de internationale kaart gezet te hebben. Deze transactie is daarvan een bewijs.”

Adviseurs Partners Group: CMS (Nederland: Cecilia van der Weijden, Martika Jonk, Maurits Rabbie, Edmon Oude Elferink, Iris Kieft), Duitsland: Holger Kraft, Charlotte von der Heydt-von Kalckreuth, Olaf Thießen, Matthias Sethmann, Kai Ostermann, Susanne Keck, Marc Riede, Mark Warren, Luxemburg: Julien Leclère, Sylvain Elias, Jehan Dupont Danzel d’Aumont)

Adviseurs Shell, Diamond Generating Europe en Eneco Group: Clifford Chance (Jeroen Thijssen, Hein Tonnaer, Tim Heerschop, Katja Busuladzic, Han Kalule, Michiel Sunderman,  Stern Flik, Liesbeth Buiter, Bram Kocken)

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven