Dealmakers van de week: Alexander Kaarls (Houthoff Buruma) en Arne Grimme (De Brauw Blackstone Westbroek)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Alexander Kaarls (Houthoff Buruma) en Arne Grimme (De Brauw Blackstone Westbroek). Kaarls stond het Chinese Beijing Hainachuan Automotive Parts (BHAP) bij in de overname van het Limburgse Inalfa Roof Systems van verkoper AAC Capital Partners, bijgestaan door Grimme. Inalfa is leverancier van schuifdaken voor auto’s en wordt verkocht door investeerders AAC Capital Partners en Parcom Capital. Door de transactie krijgt Inalfa, een van de grootste leveranciers van daksystemen ter wereld, een betere toegang tot de Chinese markt.

Alexander KaarlsAlexander Kaarls, dealmaker voor Houthoff Buruma: “Naast de gebruikelijke punten die opkomen bij een private equity-verkoper hebben we hier uiteraard te doen met een Chinese koper die uiteindelijk wordt gehouden door de overheid, maar welke in China ook reeds een prominente speler is in de automotive-markt. Dit maakt het goedkeurings- en structureringsproces extra interessant. Tijdsverschil en verschillende manieren van aanpak kunnen een proces met een Chinese partij wel eens compliceren. Het is echter leuk een rol te kunnen spelen bij het overbruggen daarvan. Chinese partijen nemen vaker Europese adviseurs in dienst voor overnames: de echt lokale kennis wordt zeer op prijs gesteld. Wij kwamen via lokale introducties in China in contact met BHAP. Onze China Desk is reeds enige jaren met groot succes actief op de Chinese markt, als gevolg waarvan we reeds vele mooie Chinese partijen hebben bijgestaan in het opzetten, of uitbreiden, van hun activiteiten hier in Nederland. Je moet toch echter ook altijd weer een beetje geluk hebben voor het vinden van de juiste partij bij de juiste deal, ongeacht de achtergrond.”

Arne GrimmeArne Grimme, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “De afgelopen maanden is er door veel mensen aan deze controlled auction gewerkt; er was veel interesse voor Inalfa vanuit de hele wereld. Uiteindelijk heeft de Chinese bieder aan het langste eind getrokken en daarbij was lokale expertise – onder meer vanuit onze Beijing office – van groot belang. Deals met Chinese partijen hebben hun eigen dynamiek; key issues verschillen vaak van die van Westerse partijen en de snelheid van schakelen ligt toch altijd wat lager. Cultuurverschillen worden echter door beide kampen steeds beter overbrugd. Je merkt dat Chinese partijen – en hun adviseurs – steeds beter worden in grensoverschrijdende deals en dat men duidelijk leert van eerdere dealervaringen. Sla alleen al de kranten open en het lijkt me duidelijk dat China ‘here to stay’ is.”

Adviseurs Beijing Hainachuan Automotive Parts Co., Ltd. (BHAP): Houthoff Buruma (Alexander Kaarls), Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP (Peter Huang), King and Wood (Wang Kaiding), Morgan Stanley (James Tam)

Adviseurs AAC Capital Partners / Inalfa Roof Systems Holding: De Brauw Blackstone Westbroek (Arne Grimme, Geert Potjewijd, Lennard Keijzer), Jun He Law Offices, Lincoln International (Eric Wijs)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven