Dealmakers van de week: Barry Masclee (Talpa), Justin Steer en Matthijs Driedonks (Allen & Overy)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Barry Masclee (Chief Corporate Officer bij Talpa) en Justin Steer en Matthijs Driedonks van Allen & Overy. Talpa verkocht onlangs zijn muziekdivisie Talpa Music, dat meer dan 37.000 originele copyrights en als sub-uitgever meer dan 500.000 gelicenseerde nummers beheert, aan het Duitse mediaconcern BMG. Daarmee krijgt BMG de rechten op de muziek van onder meer Tiësto, Afrojack, Waylon en Jan Smit in handen.

Barry MascleeBarry Masclee, Chief Corporate Officer Talpa: “Talpa Music speelt een belangrijke rol binnen de Talpa Group, onder andere op het gebied van het maken van de muziek voor onze televisieprogramma’s zoals The Voice en het administreren van de catalogi van onze radiostations 538 en SLAM!FM. Deze rol blijft zij ook na de verkoop vervullen en hierover moesten dan goede afspraken met de nieuwe eigenaar worden gemaakt. Talpa Music is nu verbonden aan een grote mondiale speler die mogelijkheden heeft wereldwijd de muziekrechten zelf, niet door een agent dus, te incasseren en afdrachten te tracken. In een digitale wereld heb je daar grote systemen voor nodig. De nieuwe eigenaar heeft daarnaast de mogelijkheden, intentie en de wil om door te investeren en dat is wel het belangrijkste dat een onderneming, die “leading” is op haar terrein, nodig heeft om minimaal hetzelfde of nog beter te kunnen presteren dan in het verleden. Die toekomst ziet er dan ook mooi uit! Of het lastig is de verkoopwaarde van muziekrechten te bepalen? Dat is afhankelijk van wie er naar kijkt; investeerder, strategische koper of eigenaar. Tot 10 jaar geleden zagen financiële instellingen geen mogelijkheid de waarde van muziekrechten te bepalen terwijl nu bijvoorbeeld pensioenfondsen als het ABP groot belegger zijn in muziekrechten. Over het algemeen wordt er een multiple over de netto opbrengst van de rechten overeengekomen. Hoog of laag is afhankelijk van de kwaliteit van de rechten en de daarbij behorend toekomstige inkomstenstromen. Wat we verder zien, is dat de interesse vanuit het buitenland voor de Nederlandse muziekscène duidelijk groeit. Terwijl in het verleden de buitenlandse belangstelling voor de Nederlandse muziekscène voornamelijk gebaseerd was op de enkele grote internationale successen van dat moment – en die zijn er altijd wel geweest (Shocking Blue, George Baker, Golden Earing Andre Rieu etc.) – is sinds een jaar of 10 die interesse verhevigd en nu gebaseerd op de trends die uit de gehele muziek scène voortkomen. Dit komt vooral door het grote aandeel van Nederlandse componisten, dj’s en artiesten in de internationale dance muziek (EDM). Dat is een trend waar Nederland absoluut de lead heeft. Nederland is snel en vernieuwend en bewijst dat keer op keer. Er zijn nu tientallen dj’s succesvol in de hele wereld, waar het vroeger dus maar een aantal artiesten betrof.”

Justin Steer

Justin Steer

Matthijs Driedonks

Matthijs Driedonks

Justin Steer en Matthijs Driedonks, dealmakers voor Allen & Overy: “Talpa Music is een toonaangevende muziekuitgever in Europa van internationale sterren als Tiësto en Afrojack, maar ook van beroemde lokale artiesten zoals Jan Smit. Door de goede samenwerking, inzet en professionaliteit van de dealteams van Talpa en BMG zijn de onderhandelingen vlot verlopen. De hele transactie is binnen een maand afgerond. Dat vereist wederzijds vertrouwen, resultaatgericht onderhandelen en een commerciële aanpak van beide kanten. Dat is fijn om mee te maken in een aantrekkende M&A markt die soms nog gekenmerkt wordt door argwaan onder partijen. Allen & Overy heeft Talpa in der loop der jaren geadviseerd bij een aantal lokale en internationale transacties. Daardoor is een goede en lange relatie ontstaan.  Mede door de aantrekkingskracht van wereldberoemde artiesten die bij Talpa Music onder contract staan was deze transactie een competitief proces. Er was grote interesse vanuit de markt van met name internationale partijen. De uiteindelijke koper is Duits en dat bracht geen complexiteit met zich mee; integendeel. Zakelijk gezien bleken de cultuurverschillen tussen de Nederlanders en Duitsers kleiner dan men misschien wel zou verwachten. Dat gold zeker ook voor de “Pünktlichkeit” en de directe benaderingswijze van beide kampen. Het bleek een prettige samenwerking.”

Adviseurs BMG: Freshfields Bruckhaus Deringer (Shawn der Kinderen, Jan Vriesendorp), Deloitte

Adviseurs Talpa: Allen & Overy (Justin Steer, Matthijs Driedonks), Berenson & Co

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven