Dealmakers van de week: Bert Koekkoek en Wilco Fauth (FTNON) en Adriaan de Buck (KienhuisHoving)

Delen:

MR089 BWN 2Dealmakers van de week zijn Bert Koekkoek en Wilco Fauth (resp. CFO en CEO van FTNON) en Adriaan de Buck (KienhuisHoving). Participatiemaatschappij Active Capital Company (ACC) heeft Food Technology Noord-Oost Nederland BV (FTNON), gevestigd te Almelo, overgenomen. FTNON produceert geavanceerde machines voor de verwerking van voedingsmiddelen zoals salade, groente en fruit en is wereldwijd actief in ruim vijftig landen. Het bestaande management heeft een minderheidsbelang in FTNON verworven.

Bert Koekkoek

Bert Koekkoek

Wilco Fauth

Wilco Fauth

Bert Koekkoek (CFO) en Wilco Fauth (CEO), FTNON: “FTNON is een modern, technologisch hoogwaardig en innovatief bedrijf. Je kunt wel stellen dat wij ook internationaal gezien een voortrekkersrol vervullen in de machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie. Het is nu zaak om in deze uitdagende tijden onze goede positie in de markt te continueren en verder uit te bouwen. ACC ondersteunt ons daarbij in alle opzichten, niet alleen financieel maar ook in operationeel en strategisch opzicht. Wij zien de toekomst dan ook met veel vertrouwen tegemoet.  In de laatste week voor de closing van deze deal kwam het gehele proces in een ware stroomversnelling met alle bijbehorende hectiek. Bijzonder was dat reeds kort daarna het zogenoemde closing diner plaatsvond met alle betrokken partijen en adviseurs in een informele setting waarbij de stemming zeer uitgelaten was. Mooi om te zien dat een intensief onderhandelingstraject op deze wijze met een goed gevoel wordt bezegeld.” 

Adriaan de BuckAdriaan de Buck, dealmaker voor KienhuisHoving: “Het spannende van deze deal was dat gelijktijdig met de verkoop van de meerderheid van de aandelen door de founding shareholder aan Active Capital Company (ACC), door de betrokken managers een minderheidsbelang in de onderneming is genomen. Bovendien moest ook nog een gedeeltelijke acquisitiefinanciering op poten worden gezet waardoor er onder een behoorlijke tijdsdruk op verschillende borden werd geschaakt. Een mooie uitdaging waarbij door de betrokken partijen en hun adviseurs scherp en professioneel is onderhandeld. Uiteindelijk is het overnametraject naar ieders tevredenheid en in goede harmonie afgerond. Bij het vinden van een investeerder is goed werk verricht door Marktlink, de corporate finance adviseur van verkoper. De interesse van ACC om te participeren in FTNON lag ook wel voor de hand. Nu het aantal werkelijk grote transacties de laatste jaren is teruggelopen is er vanuit private equity en venture capital een toenemende belangstelling voor het (grotere) MKB. FTNON is een technisch goed uitgerust en innovatief MKB-bedrijf waar nog de nodige ruimte is voor (internationale) expansie en financiële groei. ACC is een hands-on private equity maatschappij die daadwerkelijk actief bijdraagt aan operationele verbetering en waardecreatie bij de MKB-bedrijven waarin zij participeert. Kortom een ideale match. Of deze deal typerend is voor herstel van de activiteit in het MKB? Kijkend naar de overnamemarkt in het MKB en de deals die wij in 2013 hebben mogen begeleiden zien we dat de bedrijvigheid en de dealflow dit jaar zeker weer zijn toegenomen. Naast private equity dienen daarbij ook informal investors zich steeds nadrukkelijker aan als alternatieve financieringsbron. In onze regio bijvoorbeeld is sprake van een mooie combinatie tussen de traditioneel sterke maakbedrijven en hoogwaardige technologische ontwikkelingen, gestimuleerd door de lokale overheid en de Twentse universiteit die veel spin off bedrijven genereert. Deze jonge, vaak veelbelovende start-ups met hun hoge investeringen in R&D-trajecten zijn natuurlijk altijd op zoek naar kapitaal en bij gebrek aan bancaire financiering kan deze kapitaalsbehoefte bij uitstek worden ingevuld door private equity en informal investors. De afgelopen jaren is wel gebleken dat we niet te vroeg moeten juichen, maar gezien het grote potentieel in deze regio verwacht ik in de komende periode wel een opgaande lijn.”

Adviseurs  ACC: Houthoff Buruma (Maarten Blom, Glenn Hoek, Ageeth Panman), BoerCroon (Daan Haeck)

Adviseurs verkoper en management: KienhuisHoving (Adriaan de Buck, Rob Mollema), Marktlink (Tom Beltman)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven