Dealmakers van de week: Ferdinand Hengst (De Brauw Blackstone Westbroek) en Casper Banz (Baker & McKenzie)

Delen:

Ferdinand Hengst en Casper BanzDealmakers van de week zijn Ferdinand Hengst (De Brauw) en Casper Banz (Baker & McKenzie), die resp. Verkopers Rabobank & De Lage Landen en koper Daimler bijstonden in de overname van Athlon Car Lease. Na een competitief veilingproces van een aantal weken, hebben Daimler AG en Rabobank/De Lage Landen overeenstemming bereikt over de overname van Athlon Car Lease door Daimler voor een bedrag van €1.1 miljard. De Athlon groep houdt zich bezig met leasing van (momenteel 255.000) personenauto’s en mobiliteitsoplossingen.

Casper BanzCasper Banz, dealmaker voor Baker & McKenzie: “Met de afronding van deze transactie zal Daimler haar lease portefeuille uitbreiden van ongeveer 85.000 auto’s naar 340.000, waarmee ze haar positie in deze markt in een keer substantieel verstevigt. Athlon had activiteiten in vele landen, met verschillende regulatoire toezichtregimes. Onder leiding van kantoor Amsterdam waren in totaal 14 buitenlandse Baker & McKenzie kantoren betrokken bij deze transactie: Antwerpen, Brussel, Düsseldorf, Frankfurt, Londen, Luxembourg, Madrid, Milaan, München, Parijs, Rome en Stockholm. Het lijkt erop dat de interesse voor Nederlandse ondernemingen bij buitenlandse kopers toeneemt; de Brexit zal daar ook invloed op hebben. Het was een zeer competitief proces en daarom was het een bijzonder moment toen we hoorden dat Daimler als koper de voorkeur kreeg.

Ferdinand HengstFerdinand Hengst, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “Wij kennen Rabobank en DLL al vele jaren en adviseren hen regelmatig op verschillende terreinen, waaronder bij strategische overnames en desinvesteringen. Naast de grote financiële en strategische belangen van alle betrokkenen, is dit een transactie met veel internationale aspecten, omdat Athlon in 11 Europese landen eigen operaties heeft en ook Daimler overal in Europa actief is. Toezicht speelt ook een grote rol: de business van Athlon is in sommige Europese landen gereguleerd, de verkoper is een onder toezicht staande financiële instelling en zowel koper als verkoper zijn beursgenoteerd. Ten slotte is met de overname indirect een grote portfolio van meer dan 250.000 lease auto’s gemoeid. Over al deze aspecten moet worden nagedacht en worden afspraken gemaakt tussen koper en verkoper. Athlon bleek als grote Europese speler een aantrekkelijke partij te zijn, waar in de markt grote interesse voor was. Er is over het algemeen gezonde interesse bij buitenlandse investeerders voor kansen in de Nederlandse markt. Dat blijkt wel uit de stevig toenemende M&A activiteit in de Nederlandse en Europese markten, vaak met buitenlandse kopers. Het wordt interessant om te zien hoe met name de financierings- en aandelenmarkten na de zomer ervoor staan. Leeft de angst voor de gevolgen van de Brexit nog steeds? Of gaat men over tot de orde van de dag? Als de mogelijkheden om acquisities te financieren goed zijn en de markten voorspelbaar, dan zal de M&A markt zeker ook in het najaar actief blijven. Als daarnaast ook de aandelenmarkten rustig blijven, dan zullen ook strategische deals niet geschuwd worden.”

Adviseurs Daimler AG: Baker & McKenzie (Casper Banz, Martine van de Laar, Emma Mulders, Susan Heerings, Joost Polman).

Adviseurs Cooperatieve Rabobank U.A., DLL International BV: De Brauw Blackstone Westbroek (Arne Grimme, Ferdinand Hengst, Annelies van Doorn, Heidi van Ginkel, Tristan Peters), KPMG Transaction Services, Bank of America Merrill Lynch

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven