Dealmakers van de week: Hanneke Rothbarth (Freshfields) en Herman Kaemingk (Loyens & Loeff)

Delen:

Hanneke Rothbarth en Herman KaemingkDealmakers van de week zijn Hanneke Rothbarth (Freshfields Bruckhaus Deringer) en Herman Kaemingk (Loyens & Loeff), betrokken bij de overname van Seafox. Het Arabische moederbedrijf HM Mos van Millennium Offshore Services heeft de Nederlandse offshore dienstverlener Seafox gekocht. De gecombineerde onderneming vormt volgens de twee bedrijven de grootste dienstverlener voor jack-up platforms. Het nieuwe bedrijf zal in totaal twaalf jack-up accomodation support vessels en offshore units beheren en gaat 700 werknemers tellen.

Hanneke RothbarthHanneke Rothbarth, dealmaker voor Freshfields Bruckhaus Deringer: “Zowel de koper als de verkopers stonden bij deze deal zeer praktisch in het proces, waardoor niet alleen de SPA binnen no-time werd overeengekomen, maar tevens al voor de closing sprake was van een hoge mate van samenwerking. Dit zorgde voor een bijzondere dynamiek tussen adviseurs en cliënten van beide kanten. Zo was een herstructurering van de Seafox groep vereist die uiteindelijk al vóór closing werd uitgevoerd door de koper en haar adviseurs. Ook waren verkopers actief betrokken bij de financiering van de transactie, zowel aan de schuldzijde als door middel van het nemen van een minderheidsbelang in de nieuwe combinatie. Als onderdeel van de transactie trad tevens een consortium van investeerders toe tot MOS. Ons kantoor heeft een lange relatie met het management van MOS.  Eerder dit jaar adviseerde onze Londense collega’s bij de acquisitie van MOS Superholdings en via hen kwam deze deal bij ons. Hoewel het zwaartepunt van de transactie buiten Nederland lag met spelers onder andere afkomstig uit Dubai, Cyprus, Isle of Man, British Virgin Islands en de Marshall Islands, werd de deal geleid door Freshfields Amsterdam namens koper en Loyens namens verkopers. Dit in combinatie met een financieringsstructuur (debt en equity) die opgetuigd werd via de UK. Een en ander had tot resultaat dat met een groot team aan adviseurs uit meerdere jurisdicties naar closing moest worden gewerkt. Het was een uitdaging om de diversiteit aan jurisdicties en workstreams te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat alle stappen op closing in de juiste volgorde werden doorlopen, rekening houdend met de specifieke juridische vereisten in de betrokken jurisdicties. Steeds vaker zien wij dat cliënten van ons vragen dat onze expertise zich verder uitstrekt dan Nederland en het juridische. De oil & gas sector groeit momenteel enorm, met name in de Verenigde Staten, en vanzelfsprekend voedt dit ook het aantal fusies en overnames. Wij zien enerzijds cliënten die willen groeien door middel van strategische investeringen en overnames, en anderzijds cliënten die op de top willen exiten. Aan het eind van de eerste helft van 2014 leek de pijplijn zich al te vullen en deze trend lijkt door te zetten richting 2015.”

Herman KaemingkHerman Kaemingk, dealmaker voor Loyens & Loeff: ““De olie- en gassector zal naar onze inschatting nog gedurende lange tijd een kapitaalintensieve sector zijn waarin volop wordt geïnvesteerd. Fluctuaties in de prijzen van olie en gas, waaronder de prijsdalingen die we de laatste tijd waarnemen, hangen in deze sector vaak samen met geopolitieke ontwikkelingen, die het beeld op de onderliggende ontwikkeling van vraag en aanbod kunnen vertroebelen. Neem bijvoorbeeld de besluiten van olieproducerende landen om al dan niet de “kraan open te zetten” en de opstelling van Rusland als gasleverancier. Die ontwikkeling is dat, door bevolkingsgroei en welvaartsontwikkelingen in opkomende economieën, de wereldwijde behoefte aan olie en gas nog lang zal blijven bestaan. Om die reden loont het voor investeerders om zich op deze sector te richten. De M&A-activiteit die hieruit resulteert, richt zich op consolidatie van bedrijven die heel goed zijn in een bepaalde specifieke activiteit. Seafox exploiteert verplaatsbare werkeilanden voor de offshore-industrie. Door dit voortaan samen te gaan doen met Millennium Offshore Services, versterkt zij haar marktleidende positie en kan Seafox de dienstverlening aan haar klanten nog verder uitbouwen. Een mooie uitdaging voor de professionals van dit bedrijf, dat is opgebouwd door Nederlandse ondernemers.”

Adviseurs HM Mos International Limited: Freshfields Bruckhaus Deringer (Hanneke Rothbarth, Shawn der Kinderen, Eelco van der Stok, Denise Ryan, Ashar Qureshi, Thijs van Gammeren, Marlies de Wilde, Machteld Numan, Patric Hoy, Samira Afrasiabi, Isabella Beechey, Karim Kassam, Nathalie Serhal, Hugh Brooks), ABN AMRO (Max ter Linden)

Adviseurs Seafox Group en aandeelhouders (waaronder NPM Capital): Loyens & Loeff (Herman Kaemingk, Christian van Paridon, Daniël Wertheimer, Wim Nan, Vincent van der Lans), KPMG (Onno Sloterdijk), Hill+Knowlton (Sabine Post- de Jong)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven