Dealmakers van de week: Joost den Engelsman (NautaDutilh) en Paul Drop (ECT)

Delen:

Joost den Engelsman

Joost den Engelsman

Dealmakers van de week zijn Paul Drop, General Counsel Europe Container Terminals (ECT) en Joost den Engelsman (NautaDutilh), die de Rotterdamse containerterminaloperator bijstond in de verkoop van een 35% belang in Euromax Terminal aan COSCO Ports (Rotterdam), een dochter van het in Hong Kong genoteerde COSCO Pacific Limited (CPL). De Euromax Terminal is één van de meest geavanceerde en milieuvriendelijke containerterminals ter wereld. De automatische terminal ligt in de noordwesthoek van de Maasvlakte te Rotterdam, vrijwel direct aan de Noordzee en is speciaal ontworpen voor het snel, veilig en efficiënt afhandelen van de allergrootste containerschepen. De transactiewaarde bedraagt 125,4 miljoen euro en de transactiedocumentatie werd op 11 mei 2016 getekend. Closing wordt verwacht in het derde kwartaal van 2016.

Joost den Engelsman, dealmaker voor NautaDutilh: “ECT is een van onze oudste cliënten en daar zijn we bij NautaDutilh bijzonder trots op. ECT is onderdeel van de Hutchison Port Holdings (HPH) Group, de grootste haveninvesteerder, -ontwikkelaar en -operator van de wereld. Een mix van ECT-collega’s en mensen die verbonden zijn aan HPH vormden het interne dealteam. De nieuwe partner van ECT in Euromax, COSCO Pacific, heeft eveneens haar hoofdkantoor in Hong Kong (PRC). De ondertekening van de transactiedocumentatie werd vanuit Nederland gecoördineerd, maar vond plaats in Shanghai. ECT was sinds de ontmanteling van de oorspronkelijke Euromax joint venture met P&O Nedlloyd op zoek naar een of meerdere nieuwe strategische partners voor Euromax. Gedurende de afgelopen jaren hebben ECT en NautaDutilh met diverse partijen en allianties in verschillende samenstellingen onderhandeld. Opvallend is, dat na deze langdurige onderhandelingsperiode met meerdere partijen, de daadwerkelijke deal in drie weken werd uitonderhandeld en gedocumenteerd. Er is een groeiende buitenlandse interesse in Nederland, vooral vanuit de US. Dit komt door de gunstige dollarkoers en de lage rente. We zien specifieke interesse voor de sectoren (voedings-)technologie en infrastructuur. De lage rente zorgt voor hogere waarderingen en is een stuwende factor op de huidige markt in de zoektocht naar rendement. Schaalvergroting in het goederentransport over weg en over water zet verder door. Gegeven de roerige tijden waarin de internationale scheepvaart zich bevindt, de vele fusies en alliantievormingen, waaronder P3 en G6, verwachten wij meer M&A-activiteit in deze sector. Daarnaast hebben veel rederijen belangen in terminal operators en als gevolg van de hiervoor genoemde ontwikkelingen sluiten wij niet uit, dat een aantal van die belangen van hand zal wisselen.

Paul Drop, General Counsel Europe Container Terminals voegt eraan toe: “Het ECT-team, onder leiding van CEO Leo Ruijs en mijzelf, heeft uitstekend en met veel humor samengewerkt met het dealteam van NautaDutilh.”

Adviseurs Europe Container Terminals B.V. (Paul Drop); NautaDutilh (Joost den Engelsman, Jaap Jan Trommel, Ruud Smits, Silvia Aantjes-Hubers, Willianne van Zandwijk, Nicole Dashorst, Marianne de Waard and Sanne Mesu, Rutger Kalsbeek, Marianne Evers, Albert van der Kolk, Tycho de Graaf en Edward Rijnhout); Sidley Austin LLP (Maarten Meulenbelt, Stephen Spinks).

Adviseurs COSCO Ports (Rotterdam) Limited: Loyens & Loeff (Ewout Jan Stumphius, Tyshanti de Jonge, Maurice Essers, Fons Leijten, Jan-Berend Möller, Gerco van Eck, Gulsum Aslan, Marc Custers, Geert van Hoek, Yannick Geryszewski, Lin Xu)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven