Dealmakers van de week: Machiel Hoek (Holland Realty Partners) en Ayolt Zoer (VMW Taxand)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Machiel Hoek (Holland Realty Partners) en Ayolt Zoer (VMW Taxand), die betrokken waren bij de overname van Holland Realty Partners door BNP Paribas. BNP Paribas Real Estate neemt haar Nederlandse alliantiepartner over, het in Amsterdam gevestigde Holland Realty Partners. De overname is een logische stap na een vier jaar bestaand partnerschap. Holland Realty Partners was de afgelopen vijf jaar al actief op de Nederlandse markt voor commercieel vastgoed als adviseur, makelaar, taxateur en asset manager. Inmiddels werken er veertien personeelsleden.

46-Machiel-HoekMachiel Hoek, partner / oprichter Holland Realty Partners (naast Sake Pleiter en Sicco Posthumus): “De Nederlandse vastgoedmarkt kent een hoop onrust en slecht nieuws, waaronder overmatige kantorenleegstand en faillissementen van beleggers en ontwikkelaars. Als Holland Realty Partners bestaan – pardon ik moet nu zeggen: bestonden – we net vijf jaar. Wij hebben dus altijd moeten opereren in een markt die alleen een neerwaartse richting kende. Het feit dat wij in die periode groeiden tot een bedrijf van 14 medewerkers geeft aan dat er in een markt met negatief sentiment voor een adviseur en transactiebegeleider voldoende kansen zijn om te opereren. Zo hebben wij ons gespecialiseerd in het managen en optimaliseren van vastgoedportefeuilles voor derden (asset management), ondersteunen wij curatoren bij surseances en faillissementen, en taxeren wij al jaren op een transparante wijze die nog steeds geen gemeengoed is. Afwaarderen is een boekhoudkundig proces; sommige partijen hebben hun vastgoed nog niet tegen de juiste waarde in hun boeken staan, en dat betekent dat ze inderdaad nog een stuk zullen moeten afwaarderen. Maar het belangrijkste is de vraag op welke wijze er liquiditeit in de markt komt. Banken zullen minder krediet verstrekken aan vastgoedbeleggers, en er zullen andere partijen opstaan die deze rol van de banken deels overnemen. Voor beleggers biedt de huidige markt ook kansen, doordat transactieprijzen thans op een zeer laag niveau liggen, vaak ver onder de stichtingskosten van een object. Een investeerder die slim aankoopt kan in deze marktomstandigheden een uitstekende basis leggen voor toekomstige welvaart. De Nederlandse economie en ook de Nederlandse vastgoedmarkt bieden op langere termijn goede perspectieven. En dat wordt door BNP Paribas Real Estate bevestigd met de gedane aankoop van ons bedrijf. Ik heb in een vorige functie als transactie-adviseur veel transacties meegemaakt en veel due diligence onderzoeken gedaan. Toch is het een heel ander fenomeen als je zelf onderwerp van onderzoek bent. Mijn kennis op dit gebied hielp om alle onderbouwende informatie zo goed mogelijk op te bouwen, maar het kostte me meer tijd en energie dan ik had gedacht. Het meest bijzondere moment was natuurlijk wel de ondertekening van de SPA en de gewaarwording dat wij van ondernemers nu onderdeel van een groot internationaal concern zijn geworden. BNP Paribas Real Estate heeft een sterke groeistrategie. Wij zullen onze activiteiten onder meer op het gebied van asset management en taxaties sterk uitbreiden. Daarnaast heeft BNP Paribas Real Estate zeer goede toegang tot investeerders in het Midden Oosten en in Azië; partijen die de komende tijd belangrijker worden op de Nederlandse vastgoedmarkt. Via het internationale netwerk hebben wij daar nu directe contacten mee, hetgeen belangrijk is om objecten of portefeuilles voor onze klanten te kunnen verkopen.

46-Ayolt-ZoerAyolt Zoer, dealmaker voor VMW Taxand: “Het contact met Holland Realty Partners komt via één van onze partners, Henk de Graaf, die al langer een zakelijke relatie met Holland Realty Partners heeft en met één van de aandeelhouders de MRE-opleiding aan de Amsterdam School of Real Estate volgde. Juridisch was deze deal een redelijk straight forward proces. Wel viel op dat het grote BNP Paribas deze voor hen relatief bescheiden transactie benaderde alsof het een zeer omvangrijke acquisitie betrof met navenant omvangrijke contracten en voorwaarden. Hierdoor kwam enige druk op het proces te staan. Het was belangrijk deze druk waar mogelijk weg te nemen nu partijen ook na voltooiing van de deal met elkaar samen verder gaan. Dat is mede door de constructieve samenwerking van de adviseurs gelukkig goed gelukt en partijen gaan een mooie gemeenschappelijke toekomst tegemoet. Hoewel de M&A-activiteit nog altijd ver beneden het oude niveau ligt, geeft deze deal wel goed aan dat er zich ook in markten die onder druk staan toch nog mooie kansen voordoen. Recent sprak ik overigens ook diverse Japanse cliënten die druk bezig zijn met het ontwikkelen van cross border M&A strategie ingegeven door de demografische ontwikkelingen in Japan. Daar lijkt ook wat aan te komen en met diverse Japans-talige advocaten binnen ons kantoor verwachten we daar ook een rol te kunnen spelen.”

Adviseurs BNP Paribas: Allen & Overy (Valerie Staal, Raoul Hagens, Sophie Pabbruwe)

Adviseurs Holland Realty Partners: VMW Taxand (Ayolt Zoer, Henk de Graaf, Martine Hoogendoorn)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven