Dealmakers van de week: Matthijs Ingen-Housz (AKD) en Raymond Vrijenhoek (CEO)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Matthijs Ingen-Housz (AKD) en Raymond Vrijenhoek (CEO van Beins Travel Group, thans CEO van de nieuwe combinatie), die betrokken waren bij de fusie van Beins Travel Group (CheapTickets) met Vliegwinkel, Budgetair en Vayama. De combinatie gaat verder onder de vleugels van BCD Holdings. BCD Holdings verenigt, samen met investeerders ING Corporate Investments, Bluefield Investments en de eigenaren van CheapTickets, deze online reisaanbieders en vormt hiermee een nieuwe internetreisorganisatie met wereldwijd bereik.

Matthijs Ingen-HouszMatthijs Ingen-Housz, dealmaker voor AKD: “Bij zo’n fusieproces is het creëren van vertrouwen en partnership essentieel. Het bij de handshake deal gebruikte gezegde ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ werd zelfs letterlijk opgenomen in de tekst van de MoU. Een beroep op de nieuwe partnership spirit kon soms een discussie kantelen. Mooi was dat de partijen bij de fusie altijd oog hebben gehouden voor de belangen van alle betrokkenen, ook de stakeholders die zelf niet aan tafel zaten. Beins is van oorsprong een familiebedrijf en het is inspirerend om te werken met ondernemers die een familiebedrijf zo snel hebben uitgebouwd tot een succesvolle marktleider. De benadering die je als advocaat moet volgen is anders dan als advocaat van bijvoorbeeld een private equity huis; een fusieproces en alles wat daarbij komt kijken is immers nieuw voor hen. Dit maakt dat er extra zwaar op je ervaring wordt geleund, ook op niet-juridische punten. Een mooi moment was de closing, toen we met alle fusiepartijen en hun adviseurs en banken bijeen kwamen op een landgoed in een oud landhuis waar verder geen enkele activiteit was. Dat zorgde voor een bijzondere sfeer. Het was goed te zien hoe de leden van de nieuwe one-tier board die dag na hun eerste vergadering straalden: je voelde team spirit. Het mooie vooruitzicht om samen de wereldwijde online travel agency markt te veroveren.”

Raymond VrijenhoekRaymond Vrijenhoek: “Vanuit mijn positie als CEO is het mooi om te zien dat iedereen op weg was naar een kampioenschap en dat je dan direct in de ‘Champions League’ binnenkomt. Voor alle betrokkenen biedt een stap als deze daarmee ook goede carrière mogelijkheden. Voor mijzelf vond ik het leerzaam om eens een fusie traject mee te maken met banken, accountants, advocaten, notarissen en de andere adviseurs en alle terminologie die daarbij hoort. Zij doen dit natuurlijk iedere dag, maar de meeste bedrijven maken het maar een enkele keer mee. Als individu èn als leidinggevende word je daar sterker van. De consolidatie in de reisbranche is al enige tijd aan de gang. Nu is online geconsolideerd, daarvoor de touroperators en reisbureaus. En kijk maar eens naar de luchtvaart: ook daar is het ‘samen sterker’. Er zal dus nog wel meer consolidatie plaatsvinden, ook op Europees niveau. Binnen Beins Travel Group is met veel enthousiasme op deze fusie gereageerd. We waren dus onderweg naar de ‘ChampionsLeague’ en iedereen voelt dat we echt naar de next level zijn gegaan. Voor mij was het moment van ondertekenen van de MoU het meest bijzonder, op de dag voor Kerst. Ik was in het buitenland en kreeg in de nacht van 23 op 24 december een sms dat er getekend was. Dat was een mooi begin van mijn verjaardag, nl 24 december. Tijdens mijn vakantie afgelopen zomer kreeg ik het eerste telefoontje, waarna het hele proces ging lopen. Het gevoel bij de sms toen dat we dat proces goed hadden afgerond, was absoluut bijzonder.”

Adviseurs aandeelhouders van CheapTickets: AKD (Matthijs Ingen-Housz, François Koppenol, Vincent Bettonville, Remco Bosveld, Eelco van den Berg, Nienke Bollen, Sophie van Zelm, Sabina Smallegange, Leonoor Heringa, MoniekVerblaauw, Jolly Wesselman), Rabobank International Mergers&Acquisitions (Jacco Rijnbeek, Pieter van der Meché, Sam Houwen en Achim Boden)

Adviseurs BCD Holding NV: – De BrauwBlackstone Westbroek (Anja Mutsaers, Sophie Versteege)

Adviseurs ING Corporate Investments: JanssenBroekhuysen (Pieter Janssen, Jeroen Bleeker, Robert Hartog)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven