Dealmakers van de week: Otto Nunnikhoven (Bird & Bird) en Elmer van der Kamp (Pels Rijcken)

Delen:

Otto Nunnikhoven en Elmer van der KampDealmakers van de week zijn Otto Nunnikhoven (Bird & Bird) en Elmer van der Kamp (Pels Rijcken), betrokken bij de overname van het Antonie van Leeuwenhoekterrein in Bilthoven. Het Rijk heeft het terrein officieel overgedragen aan Bilthoven Biologicals. Bilthoven Biologicals produceert onder meer op grote schaal poliovaccins voor de derde wereld en vervult daarmee een sleutelpositie in het Global Polio EradicationInitiative van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De aankoop van het terrein past in de visie van het bedrijf om vanuit Bilthoven te werken aan een uitbreiding van het productaanbod en het vergroten van de wereldwijde verkoop ervan.

Otto NunnikhovenOtto Nunnikhoven, dealmaker voor Bird & Bird: “Complex was de sale en gelijktijdige lease back van een substantieel deel van het complex: in zijn geheel ruim 60 gebouwen waaronder laboratoria, productiegebouwen en kantoren, diverse ondergrondse netwerken en energie- en andere centrales. Wij adviseerden de koper en met De Staat als wederpartij hadden wij te maken met bijzondere vereisten die de transactie nog uitdagender maakten. Een voorbeeld daarvan was de waardering door een commissie van drie onafhankelijke valuators. Daarnaast is de voorbereiding van de ontvlechting van de ondersteuning en het onderhoud van het complex vanuit de Staat naar Bilthoven Biologicals een behoorlijke klus geweest. De ontwikkeling van Bilthoven Biologicals (voorheen het NVI) sinds de verzelfstandiging vanuit de Staat in 2012 verloopt zeer goed. De aankoop van het terrein is belangrijke en noodzakelijke stap in de verdere uitbouw van de activiteiten en het verhogen van de vaccinproductie. Wij staan Bilthoven Biologicals sinds 2012 juridisch bij en zijn al in een vroeg stadium – maart 2013 – bij deze transactie betrokken.”

Elmer van der KampElmer van der Kamp, dealmaker voor Pels Rijcken: “Deze deal was anders dan andere deals door de aard van het complex, dat bestaat uit laboratoria en bijbehorende voorzieningen. Daardoor was bijzondere aandacht nodig voor bijvoorbeeld infrastructuur en de overdracht daarvan. Daarnaast was er sprake van een sale-and-lease-back constructie, mede door de aard van het gebruik, en vond er een waardering plaats door onafhankelijke valuators. Het RIVM-terrein is op zichzelf uniek, maar de Rijksoverheid is bezig met de verkoop van meer vastgoedobjecten, zoals de Haagse kantorenportfolio (ministeries van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Infrastructuur en Milieu), gevangenissen en vrijkomende kazernecomplexen. De Rijksoverheid heeft eigen regels voor de verkoop van eigendom, bijvoorbeeld met betrekking tot de waardering en de verkoopdocumentatie. Ook het voortgezette gebruik door Rijksdiensten zoals het RIVM stelt specifieke eisen. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat verschillende overheden met een eigen rol bij dit type transacties betrokken kunnen zijn.”

Adviseurs Bilthoven Biologicals BV (Roeland van Dam): Bird & Bird (Otto Nunnikhoven, Rene Rieter, Lonneke Kraan, Laurentien Kok, Steven van Oss, Michelle de Rijke, Pieter Camps, Gerard Moussault, Dennis Kaart), American Appraisal (Joachim Schulz, Jorrit van Hoorn)

Adviseurs Staat der Nederlanden: Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn (Elmer van der Kamp, Cees de Zeeuw)

Adviseurs lender (NIBC): Loyens & Loeff (Gianluca Kreuze, Sietske van ’t Hooft, Lisanne Bakker, Wilfred Groen, Paul Visser)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven