Dealmakers van de week: Otto Nunnikhoven (Bird & Bird) en Mathijs van Doormalen (Lexence)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Otto Nunnikhoven (Bird & Bird) en Mathijs van Doormalen (Lexence), die als adviseurs betrokken waren bij de kapitaalinjectie van Robin Radar. Deze spin-off van TNO, die een technologie ontwikkelt om vogels realtime in de gaten te houden t.b.v. onder meer vliegvelden, krijgt een kapitaalinjectie van Inkef Capital en het Mainport Innovation Fund, een samenwerking van KLM, Rabobank, Schiphol en de TU Delft.

Otto NunnikhovenOtto Nunnikhoven, dealmaker voor Bird & Bird: “De investering in Robin Radar zal worden gebruikt voor verdere ontwikkeling van de systemen en het opzetten van een internationaal verkoop- en distributienetwerk. Kijkend naar de salesfunnel en trends in hun industrie, is exponentiële groei voor Robin Radar mogelijk. In die scenario’s willen de ondernemers het winnende team al aan tafel hebben zitten. De huidige fondsen bieden Robin Radar een mooie combinatie van toegang tot de markt via KLM en Schiphol enerzijds, en een langetermijnvisie met diepe zakken anderzijds. Wij kennen Robin Radar via Rene Rieter, onze notaris die hen al eerder heeft ondersteund. Het aanpassen van de nieuwe aandeelhouders in de bestaande aandeelhoudersstructuur en financiering bracht enige uitdaging met zich mee in deze deal. Bankfinanciering is op het moment lastig maar financiering door informal en formal investors, zoals private equity, is voor succesvolle high-tech bedrijven als Robin Radar een toegankelijk alternatief. Het bedrijf maakt een snelle groei door, hetgeen veel tijd en aandacht van het management eist. Het daarnaast doorlopen van het investeringsproces leidde tot een zeer intensieve periode, die nu succesvol is afgerond.”

Mathijs van DoormalenMathijs van Doormalen, dealmaker voor Lexence: De investeerders, MIF en INKEF, hebben beiden een duidelijke visie op dit type transacties en ook op welke zaken hierbij de nadruk dient te worden gelegd. Dit brengt een geheel eigen dynamiek met zich mee. Ook het feit dat de onderneming al behoorlijk ‘volwassen’ was en geen typische venture, leverde de nodige bijzonderheden op. Mede vanwege de goede klik tussen alle bij de transactie betrokken partijen die allemaal erg dealgericht waren en het feit dat belangen in dit type investeringssituaties vaak parallel lopen, konden alle plooien die zich voortdeden uiteindelijk relatief eenvoudig en constructief worden gladgestreken. Dat leidde tot de mooie de closing, waarbij het management voor alle betrokken partijen inclusief adviseurs naast mooie woorden nog een bijzonder geschenk in petto had. Ik verwacht dat duurzaamheid de komende jaren een grotere rol zal gaan spelen in private equity. In de duurzame sector is de rol van de overheid als financier grotendeels weggevallen. Geld ophalen bij banken is tegenwoordig ook geen sinecure, zeker niet voor ventures in deze sector. Hier ligt dus een mooie mogelijkheid voor PE weggelegd om deze leemte te vullen. Er is vaak wel een scherpe analyse op IP en management nodig, gelet op het veelal ontbreken van een ondernemingshistorie waarop men zich kan verlaten. Op dit vlak kunnen PE partijen die veel actief zijn in deze sector en die hiertoe de benodigde kennis en netwerk in huis hebben, de ‘pareltjes’ er zeker uitpikken. Mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat als de betreffende ondernemingen gaan ‘vliegen’ de rendementen ook zeer behoorlijk zullen zijn. Al met al denk ik dat zowel PE als strategen zich weer een stuk actiever gaan roeren in de markt. Dat is in ieder geval iets wat ik vanaf Q3 2012 merk. De processen/doorlooptijden van transacties zullen evenwel betrekkelijk lang blijven omdat men toch kritischer is geworden op risico’s en resultaten.”

Adviseurs Robin Radar: Bird & Bird (Otto Nunnikhoven, Rene Rieter)

Adviseurs Mainport Innovation Fund: Lexence (Mathijs van Doormalen, Jurriaan Heslinga, Marielou Kappert)

Adviseurs Inkef Capital: AKD (François Koppenol)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven