Dealmakers van de week: Rob Hendriks en Luc Cohen

Delen:

Rob Hendriks en Luc Cohen

Dealmakers van de week zijn Rob Hendriks en Luc Cohen (Simmons & Simmons), die vermogensbeheerder SAS Atream en Home Invest Belgium bijstonden in de overname van 330 vakantiewoningen, centrale voorzieningen en openbare ruimte in vakantiepark Port Zélande van Gran Dorado Port Zélande. De kopers opereerden namens Franse institutionele beleggers. Atream belegt met name in horeca-, residentieel – en commercieel vastgoed. Deze overname is de eerste van Atream in Nederland. Home Invest Belgium is opgericht in 1999 en aan Euronext Brussel genoteerd.

Rob Hendriks
Rob Hendriks

Rob Hendriks, dealmaker voor Simmons & Simmons: “Er waren diverse partijen betrokken bij deze transactie die in verschillende landen zijn gevestigd: een Franse vermogensbeheerder (Atream) die optrad voor Franse institutionele beleggers als koper; een Belgisch investeringsfonds (Home Invest) als koper; een Nederlandse niet institutionele verkoper (Port Zelande) en Pierre et Vacances Parijs / Centerparcs Nederland als huurder van de verkochte vakantiewoningen en de general facilities. Dat maakte 2 SPA’s noodzakelijk. Dit was ook een echte onroerend goed beleggingstransactie, hetgeen betekent dat de nieuw te sluiten huurovereenkomsten met Centerparcs de kroonjuwelen van de transactie waren en in die zin bepalend voor de investering en de koopprijs. Daar is dus zwaar over onderhandeld. Daarnaast speelde nog een renovatie traject ten aanzien van de verkochte vakantiewoningen zodat ook een refurbishment agreement moest worden uitonderhandeld. Tot slot speelde nog het financieringstraject met een Franse Bank. Er moest dus tegelijkertijd diverse Engelstalige documentatie worden uitonderhandeld en de inhoud van deze documentatie moest op elkaar zijn afgestemd. Dat maakte ook dat wij moesten werken in een multidisciplinair goed op elkaar ingespeeld team samen met onze kantoren in Parijs en Brussel. Ook de recherche ten aanzien van 330 verkochte vakantiewoningen binnen 2 uur op de dag van de closing was een uitdaging.”

Luc Cohen
Luc Cohen

Luc Cohen dealmaker voor Simmons & Simmons: “De hectiek van de closing die van ‘s ochtends vroeg tot kort voor 0.00u duurde, staat ons nog goed bij. De uitvoering van alle documentatie moest daarbij passen en passeren met een deadline van 0.00u in verband met de financiering en release van zekerheden vanuit Parijs, ingang huurovereenkomst en levering van alle verkochte vakantiewoningen in het park. Het was de hele dag spannend of we de gestelde timelines met alle betrokken partijen en adviseurs zouden halen. Deze deal had daarnaast cross border aspecten die specifieke aandacht behoefden, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en zekerheden en specifieke garanties. Overigens is advisering van een dergelijke professionele Franse cliënt niet echt anders dan vergelijkbare investeerders uit bijv. Nederland, Duitsland of de UK waar wij voor optreden, behalve dan dat Fransen nog steeds een voorkeur hebben voor communicatie en documentatie in het Frans en op belangrijke punten een ander rechtssysteem hebben met betrekking tot onroerende zaken dan in Nederland zodat je veel moet uitleggen.”

Adviseurs SAS Atream en Home Invest Belgium: Simmons & Simmons (Rob Hendriks, Luc Cohen, Siemkje Batenburg, Anne-Fleur van ‘t Hooft, Cathelijne Otte, Birte Kersten, Andrea Chao, Martijn Stuart, Victoria den Haring, Marieke Driessen, Celine Larmet, Vincent Engel). KPMG Meijburg & Co

Adviseurs Gran Dorado Port Zélande BV: HVG (Jaap Vreugdenhil), Conway & Partners (Bas van Schouwenburg)

Adviseurs Natixis (Bank Frankrijk): Mayor Brown Parijs

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven