Dealmakers van de week zijn Rob Wesseling (GC Van Gansewinkel), Pien van Veersen (Loyens & Loeff) en Cecilia van der Weijden en Martika Jonk (beiden CMS), die betrokken waren bij de verkoop van het Nederlandse afvalverwerkingsbedrijf AVR. AVR wordt door de eigenaar Van Gansewinkel Groep verkocht aan een Chinees consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure (CKI). Voor AVR, dat energie uit afval wint, wordt 943,7 miljoen euro betaald.
Natuurlijk is het opzetten van een veilingverkoop in het huidige klimaat niet zonder risico’s. Toch werd al snel duidelijk dat er voldoende interesse was voor een competitief proces en dat element van competitie is ook echt tot het eind gebleven. In die setting werkt een veilingverkoop optimaal.”




Cecilia van der Weijden en Martika Jonk, dealmakers voor CMS Derks Star Busmann: “CMS heeft al lange tijd een goede relatie met CKI en heeft CKI bij verschillende transacties in het Verenigd Koninkrijk geadviseerd. Voor ons was deze transactie bijzonder omdat de koper niet eerder op het Europese continent in de energie/waste-to-energy markt geïnvesteerd had en niet bekend was met het continentaal recht. De deal was een competitief proces dat in een kort tijdsbestek is doorlopen. Het transactie team van koper is echter zeer ervaren en was erg prettig om mee samen te werken. Niet alleen de goede samenwerking met, en grote inzet van, alle betrokkenen, maar ook het tijdsverschil met Hong Kong zorgde ervoor dat er 24/7 aan de transactie werd gewerkt waardoor de deal in korte tijd tot stand kon komen. Er waren een aantal cross-border aandachtspunten, zoals het feit dat CKI als onderdeel van de Cheung Kong Groep genoteerd is aan de beurs van Hong Kong, de fiscale structurering en competition clearance door de Europese Commissie. Daarnaast hebben wij ook geadviseerd over potentiële implicaties van de transactie onder het zogenoemde derde energiepakket en de Nederlandse splitsingswetgeving ten aanzien van energiebedrijven. Wij verwachten dat dit zeker niet de laatste overname door een Aziatische partij zal zijn. Waar het in het verleden met name bedrijven uit Hong Kong waren, zoals CKI, die de Europese markt betraden, zien we de laatste jaren een toename van investeringen in Europa door bedrijven uit mainland China. Onze kantoren in China verwachten dat deze trend zich zal voortzetten en in een stroomversnelling zal komen wanneer China besluit om haar regulering van outbound investeringen te versoepelen.”
Adviseurs Cheung Kong Infrastructure: CMS (Amsterdam: Martika Jonk, Cecilia van der Weijden, Jacqueline Feld, Suzanne Reintjes, Dominique Van Voorst tot Voorst, Katja van Kranenburg, Paulus van den Bos, Eduard Scheenstra, Wouter Seinen, Frank Leyendeckers, Nieke van Renssen), Londen: Charles Currier, Rowley Higgs, Michelle Kirkland, Sania Stojanovic, Janine Kessel, Robert Lane, Hamish McKinnon, Nancy Eller, Patrick Donegan, Katie Duffield, Mike Marston, Susan Hankey, Christine Graham, Juan Crosby, Helen Lou, James Besley), HSBC (Jurriaan de Munck, Maurice van Veggel)
Adviseurs Van Gansewinkel Groep: Loyens & Loeff (Bas Vletter, Pien van Veersen, Sanne Hepkema, Joris van der Kolk, Gijs Berkhout, Guido Portier, Jan Hein Visser, Guido Derckx, Louis Lutz), Van Gansewinkel inhouse (Rob Wesseling, Niek Nieswaag, Maarten van Rossem, Koen van Holten), Credit Suisse (Thomas Poos, Martin Catchpole, William Mansfield)
Adviseurs HSBC en een syndicaat van financiers CKI: Clifford Chance (Amsterdam: Bas Boris Visser, Nienke van Stekelenburgh, Londen: Michael Bates, Clare Marrinan)