Dealmakers van de week: Luc Cohen en Rob Hendriks (Simmons & Simmons)

Delen:

Rob Hendriks en Luc Cohen

Dealmaker van de week zijn Luc Cohen en Rob Hendriks (Simmons & Simmons), adviseurs van 90 North Real Estate Partners bij de overname van twee kantoorgebouwen in Hoofddorp. 90 North neemt samen met jointventurepartner Audacia Capital twee naastgelegen hoofdkantoren van ASICS en Danone in Hoofddorp over van RED Company, voor een verkoopprijs van ongeveer 91 miljoen euro. De beide hoofdkantoren zijn op dit moment in aanbouw.

Luc CohenLuc Cohen, dealmaker voor Simmons & Simmons: “90 North Real Estate was al een cliënt van onze kantoren in Londen, Parijs, Dubai en München. 90 North Real Estate investeert met name in hoogwaardig single tenant HQ’s en logistieke centra van multinationals in Europa en de US en nu dus ook in Nederland. Vandaar dat ons full service Real Estate transactie team in Amsterdam werd gevraagd te adviseren. Vorig jaar kocht 90 North Real Estate al het nieuwe hoofdkwartier van Heerema te Leiderdorp. De nieuwe hoofdkantoren van ASICS en Danone komen in Hoofddorp nabij Schiphol en zijn bijzondere, op duurzaamheid en gezondheid gerichte gebouwen. Juridisch bijzondere aspecten van deze beide transacties hadden te maken met het feit dat dit zogenaamde ‘forward funding’ transacties waren en het de aankoop van nog te ontwikkelen locaties en gebouwen betrof. ‘Forward funding’ betekent dat de koper in feite de ontwikkelaar tevens verkoper op voorhand al deels financiert. Dat ligt juridisch ingewikkeld. Ook het feit dat due dilligence gedaan moet worden op een project is juridisch complex. De huurovereenkomst is uiteraard essentieel en vormt de basis voor de investeringsbereidheid van de koper. In onroerend goed transacties wordt daarnaast meer en meer gewerkt met het uit de M&A wereld overgewaaide fenomeen W&I verzekering. Ook daar is naar gekeken. Tot slot gaat het hier om splinternieuwe state of the art en technisch hoogwaardige gebouwen zodat ook de IP rechten van de architecten speciale aandacht verdienden. Al deze elementen van de transactie moeten gelijktijdig juridisch behandeld en uitonderhandeld worden.”

Rob HendriksRob Hendriks, dealmaker voor Simmons & Simmons: “Een essentieel verschil bij onroerend goed transacties is dat er tegenwoordig meer en meer plaatsvinden in de vorm van aandelentransacties en niet in de vorm van ‘asset deals’. Daar moet bij de documentatie en onderhandelingen dus goed op gelet worden alleen al vanwege de verschillende fiscale aspecten en koopprijs mechanics. Daarnaast is due dilligence op het onroerend goed c.q. de portefeuille en de kwaliteit van de huurovereenkomsten van essentieel belang. Net als bij Corporate M&A deals is bij onroerend goed aandelentransacties de due dilligence m.b.t. de entiteit waarin het onroerend goed is ondergebracht noodzakelijk. Hier ging het om een tweetal separate asset deals waar bij nog te ontwikkelen onroerend goed op voorhand al werd gekocht door een investeerder. Dat is bijzonder. Een andere complicerende factor werd gevormd door de cross border aspecten gekoppeld aan deze transactie. De verkoper was een Nederlandse ontwikkelaar/investeerder. De kopers waren gevestigd in respectievelijk Londen en Dubai. Ook de verzekeraar zat in Londen. Daarnaast moest gewerkt worden met een Duitse financierende bank en een Nederlands zekerheden pakket. Vandaar ook dat hoewel S&S Amsterdam de lead had in de transactie ook onze kantoren in Londen, Frankfurt/München en Dubai betrokken waren. Er waren uiteindelijk meerdere noemenswaardige momenten in deze beide transacties. Allereerst de indrukwekkende presentatie van de 2 hoogwaardige en futuristische gebouwen door RED Company. Dat is het mooie van onroerend goed: het is tastbaar. Daarnaast was de uiteindelijke instemming door zowel ASICS als Danone met de voor de transacties zeer belangrijke huurovereenkomsten en daarmee het geven van groen licht voor de koop/verkoop transacties een essentieel moment. Noemenswaardig is ook dat de Danone transactie in 2 1/2 week rond moest.”

Adviseurs 90 North Real Estate Partners LLP: Simmons & Simmons (Rob Hendriks, Luc Cohen, Anne-Fleur van ‘t Hooft, Siemkje Batenburg, Cathelijne Otte, Martijn Stuart, Andrea Chao, Jan-Joost van Rijsbergen, Oliver Beyer, Achmed Butt)

Adviseurs RED Company: Loyens & Loeff (Leen van der Marel, Felicitas Stern), DLA Piper, Cushman & Wakefield

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven