Dealmr van de week: Michael Schouten (De Brauw Blackstone Westbroek)

Delen:

Dealmr van de week is Michael Schouten (De Brauw Blackstone Westbroek), adviseur van Bouwfonds Investment Management, onderdeel van de Rabo Vastgoedgroep. Bouwfonds IM schroeft de activiteiten op het gebied van fonds- en vermogensbeheer flink terug en stoot daartoe € 4 miljard aan bezittingen af. De Europese parkeergarages, bijna alle woningen en een Duits infrastructuurfonds (BCIF II) worden via een management buy out aan Commonwealth Investments verkocht en voortgezet onder de naam Primevest Capital Partners. Bij Bouwfonds IM blijft een portefeuille van €2,1 miljard over.

Michael Schouten, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “Bouwfonds Investment Management is een dochter van Rabo Vastgoedgroep, en wij adviseren Rabobank regelmatig bij M&A transacties en op corporate vlak. Zo waren we eerder ook betrokken bij de divestments van Robeco en Athlon. De verkoop nu van bepaalde activiteiten aan het zittende management en Commonwealth, volgt op de verkoop eerder dit jaar van CAIW aan EQT Infrastructure, die we ook mochten begeleiden. Kosten-efficiëntie blijft belangrijk in de asset management sector vanwege de impact van de management fees op het rendement voor beleggers, dus het creëren van schaalvoordelen is een drijfveer voor consolidatie. Voor Bouwfonds IM werd de divestment echter gedreven door de strategie om haar asset management activiteiten terug te schalen. Inmiddels is meer dan € 4 miljard aan assets under management afgestoten. Het ging om een carve-out van internationale fund- en asset management activiteiten van Bouwfonds IM, waarbij regulatory en fiscale aspecten een belangrijke rol speelden. Er was medewerking vereist van een groot aantal toezichthouders, investeerders en financiers. Al met al een complex en uitdagend proces, dat dankzij de gezamenlijk inspanning van koper, verkoper, management en de adviseurs succesvol is uitgevoerd. De fund management activiteiten worden verricht in de Benelux, Duitsland en Frankrijk en zijn dus in verschillende jurisdicties gereguleerd. Dat betekent dat je van verschillende toezichthouders goedkeuringen nodig hebt. Voor de carve-out was vereist dat in verschillende landen splitsingen en herstructureringen plaatsvonden. Het is dan een uitdaging om de timelines goed op elkaar aan te sluiten, zodat de business stand alone komt te staan. Meest bijzonder was het moment waarop na een intensief proces de laatste benodigde externe goedkeuringen binnen waren. Toen stonden alle seinen op groen om de deal daadwerkelijk te closen. Daar ging een uitgebreid proces aan vooraf omdat je als fund en asset manager een bijzondere verantwoordelijkheid richting je investeerders hebt, en de belangen van investeerders voor zowel verkoper als koper in deze zaak voorop stonden.”

Adviseurs Commonwealth Investments BV, Primevest Capital Partners BV: DLA Piper (Pieter-Paul Terpstra, Tom Hautvast)

Adviseurs Bouwfonds IM: De Brauw Blackstone Westbroek (Michael Schouten, Kees Groffen, Mariska Enzerink, Mick Gerrits), Lazard, Pöllath & Partners, Elvinger Hoss

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven