Docureeks over miljoenenfraude Frank Oranje bij Pels Rijcken

Binnenkort is een vierdelige NPO-documentaireserie te zien over de fraudezaak bij Pels Rijcken, met acteur Jeroen Spitzenberger als verteller. Het strafrechtelijk onderzoek loopt ondertussen gewoon door.

Delen:

De-zaak-Schaap-fraude-bij-de-landsadvocaat-topnotaris-Frank-Oranje
foto: ©Sacha Grootjans

Hoe is het mogelijk dat een notaris verbonden aan het kantoor van de landsadvocaat meer dan elf miljoen verduistert? Het verhaal van Frank Oranje, die vanuit stichtingen via ‘derdengeldrekeningen’ jarenlang exorbitante bedragen wegsluisde van cliënten, baarde in 2021 veel opzien. Het leidde ertoe dat Pels Rijcken de notariële tak afstootte om zich uitsluitend nog te richten op de advocatenpraktijk – die overigens, zo oordeelde de deken, niets met de affaire te maken had. De frauderende notaris had zich inmiddels het leven benomen.

Onopgemerkt

Genoeg stof voor de publieke omroep NTR om in samenwerking met producent CCCP een documentairereeks te maken. In vier delen wordt de kijker meegenomen in het tot de verbeelding sprekende verhaal. De makers proberen onder meer in beeld te brengen welke rol collega’s en toezichthouders speelden en hoe – onder de ogen van gerenommeerde juristen – de grootschalige zwendel toch zo lang onopgemerkt kon blijven.

Geen effectbejag

De zaak Schaap, fraude bij de landsadvocaat is een journalistieke vertelling “aan de hand van de feiten, zonder effectbejag”, aldus Barbara van der Klis, NTR-informatiehoofdredacteur. “Reconstructie-elementen, journalistiek onderzoek en een verteller als rode draad geven zowel inhoudelijk als visueel een afwisselend beeld van een zaak die veel groter is dan alleen het schandaal zelf.” Acteur Jeroen Spitzenberger (bekend van onder meer Het jaar van Fortuyn) treedt op als verteller.

Open eindjes

Ondertussen laat de zaak nog diepe sporen na. Een overheid die er als grootste klant van Pels Rijcken flink mee in de maag zit, een juridische sector die de regels en het toezicht aanscherpt en een strafrechtelijk onderzoek dat nog lang niet is afgerond. Tegen de weduwe van Oranje, zelf advocaat en mediator, heeft het Bureau Financieel Toezicht aangifte gedaan in verband met mogelijk strafbare feiten. En dan is er nog dat andere open eindje: van het verduisterde geld ontbreekt ieder spoor.

De serie is vanaf 23 juni integraal te zien op NPO Start.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven