Haagse deken: ‘Pels Rijcken-advocaten niet betrokken bij fraude’

Advocaten van Pels Rijcken zijn niet betrokken geweest bij de door notaris Frank Oranje gepleegde miljoenenfraude. Wel is er sprake van tekortkomingen in de kantoororganisatie, ook al werd voldaan aan de advocatuurlijke regelgeving. Dat blijkt uit onderzoek door de deken van de Haagse Orde van Advocaten, dat vijf maanden heeft geduurd.

Delen:

Beeld: Depositphotos

De Haagse deken Arjen van Rijn vindt het onder meer kwalijk dat Pels Rijcken geen vaste plek heeft voor een financieel bestuurder, zo schrijft de Haagse Orde in een kort persbericht. Hij neemt het de landsadvocaat ook kwalijk dat er ten tijde van de fraude geen integriteitsbewaker in dienst was.

Verscherpt toezicht

De deken heeft Pels Rijcken de komende negen maanden onder verscherpt toezicht gesteld, om in de gaten te houden of de verscherpte maatregelen ook echt uitgevoerd worden. Pels Rijcken voelt zich verantwoordelijk voor de fraude en geeft aan al met de implementatie van de maatregelen bezig te zijn, aldus de deken. Daarnaast moet de functie van vertrouwenspersoon versterkt worden en moet er een gedragscode komen. Ook moet er een integriteitsbewaker worden aangesteld en moet sociale veiligheid op de agenda worden gezet.

Evaluatie College van Toezicht

Na verschijning van het rapport van de Haagse deken maakte het College van Toezicht advocatuur bekend te gaan evalueren “hoe het toezicht op de advocatuur in het arrondissement heeft gefunctioneerd en of er, los van de casus als zodanig, bredere lessen zijn te trekken voor dat toezicht”. Het College laat zich daarbij bijstaan door oud-AFM-bestuurder Gerben Everts, hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer en strafrechtadvocaat Hendrik Jan Biemond (Allen & Overy).

In opspraak

Pels Rijcken raakte begin dit jaar in opspraak toen bleek dat notaris en voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje jarenlang voor miljoenen had gefraudeerd. Hij had vanuit stichtingen via ‘derdengeldenrekeningen’ zo’n tien miljoen euro naar privérekeningen gesluisd. Vooralsnog is onbekend waar het geld is gebleven; Oranje maakte in november een eind aan zijn leven.

Eerder deze week werd bekend dat de villa van Oranje voor 3,4 miljoen is verkocht. De opbrengst zou gereserveerd worden om een deel van de door Oranje verduisterde miljoenen terug te betalen.

Meer onderzoeken

Er lopen nog verschillende andere onderzoeken naar de fraude; onder meer notaristoezichthouder BFT bekijkt de zaak. Pels Rijcken zelf heeft Deloitte ingeschakeld als extern onderzoeker. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie afgelopen week aan NRC laten weten nog steeds bezig te zijn om de verdwenen miljoenen op te sporen.

Passende eisen

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet in juli naar aanleiding van Kamervragen weten dat er geen aanwijzingen zijn dat de betrouwbaarheid van de dienstverlening van de landsadvocaat op dit moment en in de voorzienbare toekomst niet voldoende gewaarborgd is. Wel meldde hij dat hij onderzoek laat doen naar de vraag “wat passende eisen en verantwoordelijkheidsverplichtingen zijn op het gebied van de praktijkuitoefening” die de Staat kan stellen aan (het kantoor van) de landsadvocaat.

Het onderzoek wordt gedaan door de hoogleraren Tom Ottervanger (Universiteit Leiden) en Bob Hoogenboom (Nyenrode). Ottervanger is gespecialiseerd in mededingingsrecht, Hoogenboom in forensische bedrijfskunde. Hun advies moet voor 1 september klaar zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven