Van Doorne voorloper met Blockchain

Delen:

Vonne Laan
Vonne Laan

Van Doorne was als enige Nederlandse advocatenkantoor vertegenwoordigd op het software evenement Dutch Blockchain Hackathon op 10, 11 en 12 februari in Groningen. Daarmee profileert het advocatenkantoor zich als een voorloper op het gebied van digitale innovatie. “We gingen er met het Blockchain Team van Van Doorne heen om verder ervaringen op te doen met Blockchain,” zegt privacy-advocaat Vonne Laan van Van Doorne. “We hebben verschillende cliënten die we daarover adviseren. We wilden meer feeling krijgen bij Blockchain.”

Het team van Van Doorne bestond uit de drie advocaten Vonne Laan, Pascal van Zweden en Jelmer Baukema en systeemontwikkelaar  André de Coninck. Blockchain is een manier om met meerdere partijen op een veilige manier informatie te delen, te bewaren en te wijzigen. Daarvoor worden transacties geauthenticeerd en geverifieerd. Bitcoin is daarvan het bekendste voorbeeld.

Tijdens de Hackathon werden diverse blockchains ontwikkeld. “Wij zijn aangesloten bij een team met IBM en Bloqhouse dat een blockchain gaat bouwen voor een iDIN-integratie,” legt Laan uit. Dat is een dienst van banken.

Laan kijkt terug op een succesvol weekend. “In de eerste plaats heeft de samenwerking met de technische mensen uit ons team meer inzicht in blockchainontwikkeling opgeleverd,” licht ze toe. “Zij konden al bij het uitdenken van de toepassing de juridische implicaties meenemen. Bij de beoordeling had de jury expliciet aandacht voor mogelijke compliance issues en het feit dat wij daar op voorhand rekening mee hebben gehouden.” En, niet onbelangrijk: het team van Van Doorne heeft een werkende Blockchain-toepassing opgeleverd.

De aanwezigheid van Van Doorne had nog een effect. “Leden van andere teams gingen ook meer nadenken over de juridische kant. Dat ging vooral om  de privacy-aspecten van hun blockchains, waarvoor zij bij ons kwamen om te sparren.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven