Dory Reiling

Druk, druk

Veel te weinig geblogd, de laatste tijd. Dat komt vooral omdat het erg druk is sinds ik mee ben gaan doen met een project waarin rechtspraakprocessen gedigitaliseerd worden. Het is onderdeel van het Kwaliteit En Innovatie (KEI) programma.  Dat programma organiseert dat over een jaar of twee de standaard manier om te procederen digitaal zal zijn. Wat we daar aan het doen zijn is nog heel experimenteel. Het is heel interessant, ook voor mijn publiek. Maar het is nog te vroeg om er iets zinnigs over te kunnen zeggen omdat het behoorlijk ingewikkeld is en experimenteel.  Later meer dus.

Over een paar dagen vertrek ik naar de VS, voor CTC2013, de traditionele tweejaarlijkse Court Technology Conference. De conferentie vindt plaats in Baltimore van 17 tot en met 19 september 2013. Een van de rode draden: technologie voor rechters. Totnutoe een onderbelicht onderwerp, vooral in de VS. Daar was de aandacht altijd vooral gericht op de administratieve processen. Samen met een collega van de federale rechtbank van Denver doe ik een workshop over technologie die van belang is voor rechters: zoekmachines, kennismanagement, onderhandelingstechnologie. En met nog twee collega’s, de Chief Justice van Guam en de president van de rechtbank in Auckland, gaan wij in een panel debatteren over de technologie voor rechters in 2023. Een hachelijk onderwerp, als je bedenkt dat tien jaar geleden YouTube, Facebook en Twitter nog niet eens bestonden. 

Het heeft weinig zin om te proberen voorspellingen te doen over 2023. De kans dat die uitkomen is niet groot. Ik kan wel een beetje extrapoleren van wat we al wel weten. Bijvoorbeeld de manier waarop digital natives omgaan met informatie. Daar heb ik al eens een stukje over geblogd.  De rechtenstudenten van vandaag, die zijn opgegroeid met ongelimiteerde toegang tot informatie, hebben geen gevoel meer bij regels die gebruik van bewijsinformatie beperken, hoor ik van hun docenten. Wat voor gevolgen zal dat hebben als ze in jury’s zitten, of rechter worden? En wat wordt er gedaan met al die uitspraken die nu op het internet worden gepubliceerd? Wie gaat daar eens mee analyseren om rechtersprofielen op te stellen of trends in jurisprudentie te voorspellen?

Het programma van CTC2013 heeft ook nog rode draden over zelfprocederende procespartijen, over het managen van rechtspraak-IT, vertalen via video op afstand, over het benutten van de voordelen van technologie en de volgende generatie case management systemen. Net zoals twee en vier jaar geleden zal ik dagelijks bloggen op mijn eigen blog, en ik maak een samenvatting voor mr online. Ik zal mijn blogs aankondigen op @doryontour, mijn twitteraccount.

Keep watching this space!

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Dory Reiling

Dory Reiling

Dory Reiling was tot voor kort rechter in Amsterdam en product owner van KeI-IT Civiel, het digitaliseringsprogramma van de rechtspraak. Ze deed rechtspraak-IT bij de Wereldbank en de Raad van Europa. In 2009 promoveerde ze op "Technology for Justice", over IT en Rechtspraakhervorming.

Reactie toevoegen

Klik hier om een reactie achter te laten

Recente vacatures

Recente vacatures