Edward Brans (Pels Rijcken) over de Jessup-pleitwedstrijd

Edward Brans studeerde burgerlijk recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nu is hij alweer een tijdje advocaat en bijzonder hoogleraar. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Edward Brans 'nu'

Edward Brans werkt sinds 2002 als advocaat bij Pels Rijcken. Hij houdt zich bezig met het privaatrechtelijk en bestuursrechtelijk milieuaansprakelijkheidsrecht. Hij studeerde burgerlijk recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij ook promoveerde. Sinds 1 november 2020 is hij bijzonder hoogleraar ‘Duurzaamheid en Milieuaansprakelijkheid’ aan de Universiteit Utrecht.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Een hoogtepunt vond ik de Jessup-pleitwedstrijd. Een intensief traject van een half jaar waarin je samen met drie anderen een casus moest bepleiten die in dit geval verband hield met de inval van Iraq in Kuwait in 1990. Ik heb geen slechte herinneringen aan de studie. Ik vond het een interessante studie en heb veel mogelijkheden gehad me te ontwikkelen.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Ik vond diverse vakken interessant, waaronder internationaal recht, verbintenissenrecht, aansprakelijkheid en verzekering, en milieuaansprakelijkheid. Het minst favoriete vak was statistiek. Was lastig om destijds voldoende discipline voor op te brengen.

Wie was tijdens uw rechtenstudie voor u een inspiratiebron?
Philippe Sands. Destijds op het gebied van internationaal milieurecht een inspiratie. Hij heeft inmiddels op veel meer gebieden onderzoek gedaan en gepubliceerd en ook procedures gevoerd, bijvoorbeeld voor de ICJ. Sands heeft me toen ook gevraagd als ‘observer’ bij een werkgroep van de VN die uitgangspunten heeft geformuleerd voor het aansprakelijk houden van Iraq voor de milieuschade die in de Golfoorlog is veroorzaakt. Dat was bijzonder interessant.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Destijds was er minder aandacht voor interdisciplinaire samenwerking, waardoor het minder vanzelfsprekend was dat kennis werd opgedaan van andere wetenschappelijke disciplines. Dat is inmiddels wel veranderd en dat is positief. Ik zie dat ook in procedures. Vaak zijn andere wetenschappelijke disciplines nodig om hetgeen wordt betoogd in een procedure goed te begrijpen.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Ga voor hetgeen je interessant vindt en daar waar je passie ligt. Er is heel veel interessant werk te doen en juist ook samen met mensen met andere wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke achtergronden.

Edward Brans is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.  

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven