Een advocatenkantoor kopen of verkopen, waar moet je op letten?

Wil je je advocatenkantoor verkopen of juist een ander advocatenkantoor overnemen? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten. Hoe ziet de markt eruit, wat is een advocatenkantoor waard en wat zijn de nieuwste trends. In dit artikel onderzoeken we onder andere deze onderwerpen.

Delen:

Waarom een advocatenkantoor overnemen?

Het kan zijn dat je je advocatenkantoor wilt laten groeien, maar dat je enkele specialisaties mist. Het kan dan een strategisch slimme keuze zijn om deze specialisaties in huis te halen door een ander advocatenkantoor over te nemen. Zo kom je sterker tegenover je concurrentie te staan.

Waar moet je op letten als je een advocatenkantoor wil overnemen?

Wil je een advocatenkantoor overnemen dan is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen. Onderzoek bijvoorbeeld of het kantoor een goede reputatie heeft en de of de specialisaties van het kantoor aansluiten bij je eigen kantoor. Daarnaast is het belangrijk om een inzicht te hebben in het klantenbestand en de inkomsten van het kantoor. Probeer ook meer te weten te komen over het personeel. Is het bijvoorbeeld bereid om te blijven werken bij het kantoor na een overname? Controleer ook of het kantoor voldoet aan alle contractuele verplichtingen en of er geen zakelijke verplichtingen zijn die de groei van het bedrijf belemmeren. Bekijk ook de financiële situatie van het advocatenkantoor. Kijk naar de inkomsten, de uitgaven, winst en verlies en de activa van het kantoor.

Waarom je advocatenkantoor verkopen?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je je advocatenkantoor wilt verkopen. Misschien ga je met pensioen of ga je ander werk doen. Wat de reden ook is, bij het verkopen van een advocatenkantoor komt veel kijken. Om de waarde van je bedrijf te laten bepalen moet het flink doorgelicht worden. Wat zijn de inkomsten en uitgaven, hoe ziet het klantenbestand eruit en hoeveel personeel is er in dienst.

Waar let je op als je je advocatenkantoor wil verkopen?

Als verkopende ondernemer is het verstandig om je goed voor te bereiden. Maak daarom een exit-plan. Je bedrijf verkopen is een lang proces, maar met een goede voorbereiding is de kans op een succesvolle verkoop een stuk groter. Een exit-plan bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De belangrijkste verkoopmotieven
  • Je doelstellingen
  • De verschillende exit-mogelijkheden
  • De uitvoering van het exit-plan

Om je te helpen met het opstellen van een exit-plan en het succesvol verkopen van je bedrijf kun je ook een overnameadviseur in de hand nemen. Veel accountantskantoren hebben hiervoor een aparte afdeling, maar er zijn ook veel onafhankelijke overnameadviseurs actief.

Wat is een advocatenkantoor waard?

Om je advocatenkantoor te verkopen heb je eerst een waardering nodig. Deze waardering is ook vaak het startpunt van de onderhandelingen. Hieruit volgt de uiteindelijke verkoopprijs. De waardering van het bedrijf is onder andere afhankelijk van het klantenbestand, de omzet en de winst, het personeelsbestand en een aantal andere zaken. Om de waarde te bepalen wordt vaak de EBITDA methode gebruikt. Hiermee worden de prestaties van een bedrijf gemeten zonder financiële besluiten en belastingen hierin mee te nemen.

Andere factoren die de waarde bepalen

Daarnaast wordt de prijs ook bepaald door schaarste op de markt, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en de onderhandelingsmacht voor de partijen. Ook synergie-effecten voor de koper zoals kostenbesparingen kunnen een rol spelen.

Opstellen van de koopovereenkomst

Komt het tot een overname dan wordt er een koopovereenkomst opgesteld. Hierbij zijn meestal gespecialiseerde advocaten betrokken. Ook bij het opstellen van de intentieverklaring, ook wel de “letter of intent” genoemd en bij het “due diligence” onderzoek zijn vaak advocaten betrokken. Het is belangrijk dat vrijwaringen en garanties precies worden geformuleerd. Een hierin gespecialiseerde advocaat is daarom van groot belang.

Trends en ontwikkelingen in de markt

Verschillende ontwikkelingen in de markt zorgen de komende jaren voor veranderingen maar bieden advocatenkantoren mooie groei en overnamemogelijkheden. Er is een spanningsveld tussen maatwerk en standaardisering. Veel overeenkomsten kunnen tegenwoordig vaak als modeldocument worden aangeboden, waardoor klanten sneller en goedkoper geholpen kunnen worden. Toch zijn er ook complexe zaken die door specialisten moeten worden behandeld. Door het beste te bieden van beide kun je inspringen op deze trend. Ook is er een opkomst van virtuele advocatenkantoren. Op locatie komen hoeft vaak niet meer. Vanuit je thuiskantoor geef je advies aan je klant, deze logt in via een beveiligde verbinding met een vakspecialist voor advies.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven