Partnerbijdrage van

Een nieuwe zakelijke internetverbinding: glasvezel, kabel of DSL?

U heeft ze de afgelopen maanden waarschijnlijk ook bij u in de buurt wel gezien: graafmachines en grote rollen mantelbuis die onder de grond geschoven worden. Nederland is in rap tempo aan het verglazen! Dat betekent dat wie nu in een woonwijk of bedrijventerrein een internetverbinding moet kiezen, opeens wat te kiezen heeft. Er was vaak al de keuze tussen internet via de kabel (in de volksmond “Ziggo”) of telefoonlijn (DSL), en nu komt er op steeds meer locaties dus een derde optie bij: glasvezel. Maar wat is het verschil tussen deze drie technieken en hoe kiest u de juiste voor uw kantoor?

Delen:

DSL en kabel versus glasvezel: oud versus nieuw

DSL en kabel internet waren de eerste echte breedbandinternet opties in Nederland. DSL werkt via het telefoonnetwerk, breedband via het (TV) kabel netwerk. Beide technieken zijn, afhankelijk van de beschikbaarheid, een goede basis voor kleinere kantoren/organisaties. DSL verbindingen bieden een iets lagere maximale bandbreedte dan de kabel, maar zijn vaak wel voordeliger. De maximale bandbreedte van DSL is veelal voldoende om met een kleinere organisatie online te gaan.

De realiteit is dat het kabel- en telefonienetwerk nooit ontworpen zijn om internet over aan te bieden, dat bleek toevallig te kunnen maar de rek is daar wel zo langzaamaan uit. Als uw organisatie meer gebruik wil gaan maken van bandbreedte vretende toepassingen zoals videovergaderingen, VoIP telefonie of online diensten vanuit een eigen serverruimte wil aanbieden, kan het zijn dat de snelheden van DSL en kabel niet meer toereikend zijn om met de hele organisatie tegelijkertijd online te gaan.

Dat is dus ook gelijk de beperking voor organisaties die sneller, betrouwbaarder en stabieler internet willen als er veel mensen tegelijkertijd op werken. Mede omdat bij DSL en glasvezel de upload en downloadsnelheid niet altijd gelijk zijn: data binnenhalen gaat snel, maar de uitgaande snelheid is hier niet gelijk aan en dient ook steeds hoger te zijn om een groter aantal online gebruikers te faciliteren.

De toekomst is gearriveerd

Dan komt glasvezel om de hoek kijken. De glasvezel kabels zijn ontworpen met datatransport als uitgangspunt: ontworpen voor het internet. De maximale bandbreedte van glasvezel ligt vele malen hoger dan die van kabel en DSL. Een glasvezel verbinding is niet alleen sneller, maar is ook in staat om meer verkeer te verwerken. Vergelijk het met een snelweg: 100 auto’s kunnen beter doorstromen op een 4-baans snelweg met 100 km/u dan op een 2-baans snelweg met 100 km/u.

Bovendien werkt glasvezel zogenaamd synchroon: upload en downloadsnelheid zijn allebei gelijk. Dat betekent dus zowel snel data binnenhalen, als uitsturen. Op het moment dat veel collega’s tegelijkertijd online vergaderen hebben ze geen last meer van elkaar. Kortom, geen geklaag meer op de werkvloer over slecht beeld, trage verbindingen of verloren connecties.

Kosten versus de baten

Glasvezel is wel iets duurder dan DSL en kabel, maar de voordelen wegen (zeker in een bedrijfsomgeving) enorm op tegen het (enige) nadeel van de iets hogere kosten. Als er glasvezel beschikbaar is op uw adres, dan is dat voor een nieuwe zakelijke internetverbinding wat ons betreft altijd de beste keuze. Vaak adviseren wij dan bijvoorbeeld nog wel om daarnaast een 4G back-up verbinding aan te houden voor redundantie. Mocht er dan toch een storing zijn op het glasvezel netwerk dan kunt u omschakelen naar deze back-up verbinding zodat uw kantoor toch bereikbaar blijft.

Wilt u weten wat er mogelijk is op uw locatie? Lees op onze speciale pagina over Zakelijk Internet over de mogelijkheden en plan een afspraak in met één van onze specialisten.

Auteur: Dimmen Wesdijk Directeur & Eigenaar Helder Telecom & ICT

Delen:

De Lexxyn Groep verenigt diverse ICT-dienstverleners in de juridische sector. Door hun specifieke ervaring zijn zij uitstekend op de hoogte van uw bedrijfsprocessen en…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven