Een ode aan de patroon

Delen:

Ruim twee jaar geleden, omstreeks deze tijd, stond ik met mijn koffer voor de ingang van het befaamde hotel Woudschoten te Zeist. Geheel onwetend van wat mij de aankomende twee dagen te wachten stond, begon ik die dag vol goede moed aan de Beroepsopleiding. Een van de onderdelen van de eerste dag op Woudschoten was het interactieve diner waarbij elke groep advocaat-stagiairs een opdracht moest uitvoeren. Mijn groep kreeg de opdracht om een ode aan zijn of haar patroon op te dragen. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik bij de uitvoering van de opdracht dacht: “een ode aan de patroon, is dat niet wat overdreven?”

Zoals de vier fasen van Maslow voorschrijven, ben je als beginnend advocaat-stagiair onbewust onbekwaam. Dat wil zeggen dat je je niet bewust bent van een hiaat in kennis en van het feit dat je bepaalde competenties niet beheerst. Naarmate de tijd vordert, begint het besef te dalen dat er nog zo veel te leren valt waardoor je als advocaat-stagiair overgaat in de fase waarin je bewust onbekwaam bent. Je bent op zoek naar manieren om beter te worden en het vak beter te beheersen. Uiteindelijk hoopt iedere advocaat op een dag dat hij of zij het vak zo goed beheerst dat vaardigheden en competenties die horen bij het zijn van advocaat gewoonweg aanwezig zijn. Je bent dan bewust bekwaam.

Nu ik ruim twee jaar van de advocaat-stage heb doorlopen, bevind ik me in de tweede fase van Maslow. Ik ben me bewust van het feit dat ik nog veel moet leren voordat ik überhaupt kan spreken over het hebben van een bewust bekwame mindset. Waar ik me tevens van bewust ben geworden, is de importantie van een goede leermeester/patroon. Want wat moeten wij nou zonder onze patroon? De patroon is voor een advocaat-stagiair als het zonlicht voor een roos. Bij het uitstralen van zijn of haar kennis kan de patroon een advocaat-stagiair laten opbloeien tot een volwaardig advocaat.

Dus de volgende keer als je weer met opgetrokken schouders en lood in je schoenen het kantoor van je patroon verlaat om de afgekeurde dagvaarding aan te passen, denk dan aan het voorgaande metafoor. Zonder de kennis en ervaring van je patroon kun jij als advocaat-stagiaire nooit écht in bloei komen te staan. Zonder de tijd en energie die hij of zij elke dag in jou investeert, wordt het beheersen van dit vak aanzienlijk moeilijker. Een bedankje op zijn tijd is daarom wel gepast. Bij deze, geadresseerd aan alle patroons in Nederland, een woord van dank. Een ode aan alle patroons is hierbij een feit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven