Eurocommissaris voor mededinging heeft haast met AI

Eurocommissaris voor mededinging Vestager maant tot spoed en samenwerking tussen mededingingsautoriteiten om de gevaren van AI tijdig te beteugelen, maar ook om de voordelen daarvan te verzilveren.

Delen:

beeld: Depositphotos

Bij Margrete Vestager, de Eurocommissaris voor mededinging, staan digitale markten al jaren hoog op de agenda. Er is nu een Digital Markets Act, een Digital Services Act en er zit ook een AI Act aan te komen. Daarnaast speelt data al een tijdje een grote rol in het reguliere mededingingstoezicht. Zo speelt toegang tot data een rol in misbruikzaken en het vergaren van data een rol in het fusietoezicht.

Toch lijkt het erop alsof de Eurocommissaris het gevoel heeft achter de feiten aan te lopen omdat de ontwikkelingen zo snel gaan. Bijvoorbeeld op het gebied van AI. Onlangs waarschuwde ze zelfs dat de AI “window of opportunity is closing” en dat het van belang is dat mededingingsautoriteiten snel in actie komen en samenwerken om de voordelen van AI te maximaliseren. Vestager zegt niet weer op zoek te willen naar oplossingen voor problemen die niet tijdig zijn voorzien zoals tijdens het eerste ‘digitale decennium’ van deze eeuw. Daarbij benadrukt ze dat de belangrijke spelers op het gebied van AI de huidige grote techbedrijven zijn die al over marktmacht beschikken op de markten waar AI een rol gaat spelen.

Zo vroeg de Europese Commissie eerder dit jaar al aandacht voor de gevolgen van de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT. De Commissie heeft marktpartijen gevraagd hun visie te geven op die samenwerking en hen uitgenodigd aan te geven hoe het mededingingsrecht eraan bij kan dragen dat de markten voor generatieve AI en ‘metaverses’ concurrerend blijven. Bijzonder aandachtspunt is of de voorgenomen samenwerking niet dusdanig veel invloed geeft aan Microsoft dat die als concentratie moet worden aangemerkt en valt onder het fusietoezicht. Marktpartijen kunnen reageren tot 11 maart.    

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven