‘Financiering hond heet hangijzer bij echtscheidingen’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto : Depositphotos

Bij echtscheidingen speelt de zeggenschap over en de financiering van het huisdier vaak een grote rol. De alimentatie die de ex-partner die aan het kortste eind trekt moet betalen kan oplopen tot honderden euro’s per maand.

Dat blijkt uit onderzoek van Gecertificeerde Mediators. De landelijke organisatie voor mediation onderzocht ruim honderd rechtszaken over huisdieren bij echtscheidingen.

In de meeste rechtszaken gaat het conflict over de hoogte van de partneralimentatie die men aan zijn ex-echtgenoot verschuldigd is vanwege de hond (47,4 procent van de zaken). In zaken waar het ging om wie de hond zou houden, ging de hond in 40 gevallen naar de vrouw; in slechts zes zaken mocht de man de viervoeter houden. Ook werd, geloof het of niet, vaak een regeling getroffen waarbij de man de hond bijvoorbeeld alleen in het weekend uitlaat.

Hoeveel er betaald moest worden, varieerde in de onderzochte zaken van 25 tot 75 euro per maand. In een zaak wilde een vrouw ook de maandelijkse hondenverzekering van 50 euro vergoed krijgen. Daar ging de rechter niet in mee. Wel werd een man veroordeeld maandelijks 210 euro te betalen voor de hondenuitlaatservice waarvan zijn ex gebruik wilde maken. Zijn voorstel om de hond zelf uit te laten, werd terzijde geschoven. Dat komt neer 2520 euro per jaar, bovenop de verzorgingskosten.

In zeven zaken werd de alimentatie overigens stopgezet. Op het moment dat aangetoond kan worden dat de ex-partner inmiddels samenwoont met iemand anders, komt het recht op het ontvangen van alimentatie van de voormalig partner te vervallen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top