Gedragsregels voor strafrechtadvocaten in EU-lidstaten in kaart gebracht

Advocaten krijgen in grensoverschrijdende strafzaken binnen de EU te maken met gedragsregels die per lidstaat verschillen. Voor een effectieve verdediging moeten zij van elkaars gedragsregels op de hoogte zijn. Promovendus Marelle Attinger (Open Universiteit) bracht deze gedragsregels in kaart. Het is voor het eerst dat zo’n onderzoek EU-breed plaatsvindt.

Delen:

Gedragsregels voor strafrechtadvocaten in EU-lidstaten in kaart gebracht
Beeld: Depositphoto's

Om effectief te kunnen samenwerken moeten strafrechtadvocaten uit de lidstaten kennis hebben van de verschillende strafrechtsystemen, maar ook weten welke gedragsregels in andere lidstaten gelden. In haar proefschrift ‘Gedragsregels voor strafrechtadvocaten in de EU: Een gedragsrechtelijk perspectief op verdedigingsrechten’, dat Attinger recent online verdedigde, vergeleek zij de gedragsregels in de verschillende lidstaten met elkaar en bepaalde ze of deze bijdragen aan een effectieve verdediging. 

Analysemodel

Attinger maakte hiervoor een analysemodel, met de verschillende rollen die een strafrechtadvocaat moet vervullen als uitgangspunt. Ze ontdekte daarbij twee regels waarbij beargumenteerd kan worden dat ze niet bijdragen aan een effectieve verdediging. Opvallend bleek ook dat er in een aantal lidstaten specifieke regelingen zijn – protocollen, codes, statuten, richtlijnen -, die zich uitsluitend tot strafrechtadvocaten richten. Het onderzoek van Attinger biedt een context en achtergrond voor een open discussie over de ethische dilemma’s waarmee strafrechtadvocaten in hun praktijk geconfronteerd worden. 

Attinger werkte na haar master Nederlands Recht en postdoctorale opleiding ‘Toga Master’ aan de Universiteit Maastricht van 2005 tot 2012 als onderzoeksassistent en junior docent aan deze universiteit. Sinds 2012 is zij docent straf(proces)recht aan de Open Universiteit. Studenten kozen haar in 2017 tot OU Docent van het Jaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven