Gerard Linders: trots op snel behalen kandidaats rechten

Delen:

Gerard Linders tijdens studententijd

Letselschadeadvocaat Gerard Linders (Linders Advocaten) viert sinds zijn beëdiging op 27 maart 1980 ieder jaar zijn advocatenverjaardag en staat elk jaar even stil bij die bewuste beëdigingsdag. Speciaal voor Mr. Studenten gaat hij nóg iets verder de geschiedenis in en kijkt hij terug op zijn studententijd.

Gerard Linders (70) is letselschadeadvocaat bij Linders Advocaten in Valkenburg aan de Geul. Hij studeerde tussen 1974 en 1979 Nederlands recht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, afstudeerrichting burgerlijk recht en strafrecht.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw studie?
In zestien maanden (van half februari 1974 tot half juni 1975) mijn kandidaats rechten halen, vond ik heel goed van mezelf. Daar was ik toen echt trots op. De eerste keer zakken voor mijn Doctoraal I examen, vond ik verschrikkelijk.

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak?
“Leg aan een twaalfjarige uit, wat een kort geding is”, was een van de opdrachten van het tentamen burgerlijke rechtsvordering, toentertijd gedoceerd door prof. Jan Leijten. Een fantastische vent. Dat was de enige keer dat ik voor een tentamen een 9 haalde. Met rechtsgeschiedenis het eerste jaar had ik niets.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik heb nog het voorrecht gehad bij prof. Van der Grinten in de collegebank te hebben gezeten. Wat een autoriteit! Daar keek ik echt tegenop. Hij had destijds als informateur een nieuw kabinet-Van Agt in het zadel geholpen.

Gerard Linders nu (Foto: Laurens Eggen)

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
In de jaren ’90 zocht het OM plotseling veel officieren, die zich snel wilden specialiseren in het milieurecht. Er werd toen echt gezocht naar advocaten die een switch wilden maken. Dáár heb ik toen op gesolliciteerd, want ik was en ben zeer begaan met het milieu. Vind het nog steeds jammer, dat ik dát geen jaar of tien mocht doen.

Welk advies zou u de huidige studenten willen geven?
Pas heel goed op jezelf en houd je gezondheid in de gaten, want de huidige maatschappij legt een enorme druk op jullie, waar je verstandig mee moet leren omgaan.

Gerard Linders is deze week Mr. van de week op www.mr-online.nl. Hij vertelt over zijn zoektocht naar de vrouw die veertig jaar geleden dodelijk verongelukte op de dag dat hij werd beëdigd als advocaat. Bij toeval passeerde hij dat ongeval. Lees hier.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven